Een gedicht is nooit af, maar mag even landen in de EXPOËZIETIE

Uit
Jeroen van Luiken-Bakker en Bob van Leeuwen, de organisatoren van de Expoëzietie.
Jeroen van Luiken-Bakker en Bob van Leeuwen, de organisatoren van de Expoëzietie. (Foto: Yvette van der Does)

BAKKUM – Gelukkig hebben de twee heren niet stilgezeten in de lockdown en zijn ze thuis plannen gaan maken voor wanneer de horeca weer open mocht. En ‘du moment’ het rood witte afzetlint van de terrassen verdween wandelde onze dorpsdichter het Hotel Restaurant Fase Fier binnen met een plan voor een EXPOEZIËTIE. Dit werd goed ontvangen en de datum is geprikt: zaterdag 14 en zondag 15 augustus is iedereen welkom om tussen 11.00 tot 17.00 uur (met mogelijk uitloop) te genieten van lokale en regionale dichtkunst.

door Yvette van der Does

De organisatie ligt in handen van het recentelijk opgerichte Dichterscollectief Kennemerland. Het collectief bestaat uit dichter/uitgever Jeroen van Luiken-Bakker uit Beverwijk en dorpsdichter Bob van Leeuwen uit Bakkum. De beide heren treffen we op de evenementenlocatie aan bij de lunch. Ze zijn omringt door dichtbundels uit eigen uitgeverij. Onze redactie stort zich direct op de bundels en begint er spontaan een paar voor te dragen. De toon is snel gezet en de kleurklanken vliegen over de soep. We raken geïnspireerd door het enthousiasme van de dichters. Bob neemt ons na de soep mee naar de ruimte achter het restaurant. De zaal heeft nu al iets weg van een sociëteit voor kunstenaars met achterin een bar waar straks iedereen zich kan onderdompelen in de gelegenheidsgedichten bij een lange ‘Wall of Fame’. De entree is 5 euro inclusief drankje.

Van Leeuwen: “We hebben in deze coronatijd gelukkig niet stilgezeten. We zijn altijd doorgegaan met plannen maken. Plannen maken voor wanneer de hekken weer open gingen. We hebben echt gekeken naar waar kansen liggen en die vonden we hier, bij Fase Fier. De ruimte is zo groot dat we niet verwachten dat het evenement met eventueel nieuwe maatregelen kan worden afgelast. Gebeurt dat toch dan hebben we altijd nog een plan b.”

Honderden gedichten aan Bakkummer Wall of Fame

Tegen een achtergrond van visnetten zijn straks honderden gedichten op kleurrijke bordjes van hout of canvas te bewonderen aan de Bakkummer ‘Wall of Fame’. Inwoners uit gemeente Castricum en daarbuiten worden uitgenodigd om een eigen Poëzietje (een tekst op hout, canvas of schilderij) in te brengen. En wie het voor zichzelf makkelijk wil maken kan bij Bij Bakker De Snoepwinkel voor Kunstenaars in de Dorpsstraat 102 in Castricum een tasje met alle benodigde materialen aanschaffen en zijn of haar poëzietjes daarop kwijt. De tasjes kunnen ook gedeeld worden met andere exposanten en de kleurencombinaties mag iedereen zelf bepalen. De bijgesloten handleiding wijst de weg naar een geslaagde deelname. Om het iedereen nog makkelijker te maken heeft de organisatie een YouTube-video (te bekijken op www.rodi.nl/castricum) gemaakt waarop te zien is hoe aan de slag te gaan met de verf, plankjes, grafiekpen en andere hulpmiddelen.

Zaterdag 14 augustus dragen gedurende de dag ook andere stads- en dorpsdichters voor. Zanger-gitarist Edouard zorgt voor de muzikale omlijsting en een deel van de rapformatie ‘Die Vers’ gaat akoestisch. De spelregels voor deelname zijn eenvoudig: iedereen kan deelnemen, jong en oud. Een titel boven het gedicht mag maar is niet verplicht, naam van de auteur of ‘nom de plume’ wordt wel op prijs gesteld. De gedichten worden aan de Wall of Fame gehangen. “Maar als een gedicht daar aanleiding toe geeft wordt hij gehangen aan de Wall of Shame”, laat Jeroen weten. “Niet vanwege de slechte kwaliteit van een gedicht hoor! Het is meer als grap bedoelt. Er zijn zelfs deelnemers die hebben aangegeven zelfs liever aan de ‘Wall of Shame’ te hangen. Inzendingen die echt het daglicht niet kunnen verdragen worden niet opgehangen, maar daar wordt wel netjes voor bedankt.

Poëzie bevorderen is het hoofddoel

Het evenement heeft tot hoofddoel poëzie bevorderen. “We willen het toegankelijk maken voor iedereen en laagdrempelig om aan deel te nemen.” De tips die deze dichters geven zijn: hou het kort, bondig en leesbaar op afstand. Het hoeft niet te rijmen. Zorg wel voor een cadans, want het leest gewoon prettiger als er een bepaald ritme in zit. Humor in je teksten is ook welkom. Denk ook niet altijd dat een gedicht af moet zijn, een gedicht is eigenlijk nooit klaar. En net als bij deze tekst kan er altijd aan een gedicht gesleuteld worden, om het te verbeteren. Het is alleen wel fijn als een gedicht even een tussenlanding mag maken, in dit geval op een stukje hout of doek. Is je interesse gewekt en liggen er mooie gedichten op de plank? Meld je dan aan via ex.poezie.tie@gmail.com Voor vragen en verdere informatie kijk op de website van Bob van Leeuwen:

www.bobvanleeuwenbakkum.nl

Hangt jouw werk hier straks tussen? (Foto: Uitgeverij Kennemerland)