Wordt het pompen of verzuipen in onze gemeente?

Algemeen
Vrijwilligers Fred Verdonk (links) en Ad Stapper zorgen er al jaren voor, dat het gemaal technisch in topconditie is.
Vrijwilligers Fred Verdonk (links) en Ad Stapper zorgen er al jaren voor, dat het gemaal technisch in topconditie is. (Foto: Bert Westendorp)

AKERSLOOT – Drukte bij nutsbedrijf Liander - verantwoordelijk voor onder meer het midden- en laagspanningselektriciteitsnet - heeft ervoor gezorgd, dat gemaal 1879 in Akersloot niet ingezet kon worden om het overtollige regenwater van de afgelopen week weg te malen.

door onze verslaggever Bert Westendorp

Om te voorkomen dat Uitgeest, Akersloot, Limmen en Castricum wateroverlast gaan ervaren, worden er maatregelen genomen. Bijzonder is, dat een oude bekende opnieuw wordt ingezet. Gemaal 1879 in Akersloot wordt aangezet als er extra pompcapaciteit nodig is om het water uit de polders te pompen en af te voeren naar het Alkmaardermeer.

Drukte bij Liander heeft voor vertraging gezorgd

Shane Kleyhorst, woordvoerder bij Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) over de vertraging: “Wij hebben bij Liander een aanvraag lopen voor de stroomaansluiting. We hadden verwacht gemaal 1879 operationeel te hebben voor het natte seizoen. Drukte bij Liander heeft tot vertraging geleid en het natte seizoen is dit jaar eerder dan gebruikelijk. Anders was gemaal 1879 zeker ingezet.”

En: “Door klimaatverandering zien we steeds meer hevige en geconcentreerde neerslag, de zogenaamde clusterbuien. Om hier overlast te voorkomen, worden maatregelen genomen die de afvoer van het overtollige water beter verdeelt over het agrarisch gebied om vervolgens versneld af te voeren bij overlast.”

TDe afgelopen jaren is een toename van het aantal clusterbuien waarneembaar. Ook de heftigheid neemt toe. Uitgeest, Akersloot, Limmen en Castricum lijken ook zwaarder getroffen te worden dan andere delen van Nederland. Dit heeft in diverse Noord-Hollandse gemeenten tot de nodige overlast geleid.”

Het gemaal heeft een museumfunctie

Op de locatie, waar in de 19e eeuw de Zuidermolen heeft gestaan, is in 1879 poldergemaal Limmen gebouwd. In het begin werd de pompinstallatie door een stoommachine aangedreven, maar na veertig jaar dienst is de stoommachine vervangen door elektrische aandrijving. Het gemaal is tot 1989 in functie geweest. Vervolgens kreeg het gemaal een museumfunctie. Nu wordt het gemaalmuseum weer gereed gemaakt voor weer het echte werk. Het wachten is enkel nog op Liander voor de stroomvoorziening. Als dat voor elkaar is, kan het gemaal weer in gebruik worden genomen.