Onderzoek

Journalist Rens Blom: ‘Beveiligingscamera’s in Castricum schenden de wet’

Algemeen
De beveiligingscamera nabij het horecaplein in Castricum.
De beveiligingscamera nabij het horecaplein in Castricum. (Foto: Rodi Media/MR)

CASTRICUM - Wie niet thuis is in de wetgeving voor cameratoezicht in de openbare ruimte zal misschien denken: camera’s ophangen bij het horecaplein in het dorpshart om het uitgaansleven veiliger te maken: dat kan geen kwaad. Maar als die camera’s vervolgens 24/7 passanten opnemen, dus ook wanneer dat niet noodzakelijk is? “Het cameratoezicht in het dorp schendt momenteel de wet en is onduidelijk”, laat technologiejournalist Rens Blom van Nieuws uit Castricum weten. De journalist is sinds april bezig met een onderzoek. De gemeente heeft inhoudelijk geantwoord op een eerste series vragen maar zegt pas begin augustus antwoord te kunnen geven op cruciale vervolgvragen.

door onze redactie i.s.m. nieuwsuitcastricum.nl

De gemeente gebruikt te weinig en incomplete informatieborden en maakt onvoldoende duidelijk dat de camera’s continu opnemen. De gemeenteraad wist niets van het permanente cameratoezicht en de verplichte besluitvorming hierover is niet goed vindbaar, meldde de journalist afgelopen zondag in zijn gratis nieuwsbrief nieuwsuitcastricum.nl. Blom zegt cameratoezicht prima te vinden zolang het aan de wetgeving voldoet en onderzocht of dat in Castricum het geval is.

Blom: “Burgemeester Toon Mans heeft met goedkeuring van de gemeenteraad in 2017 en 2019 twee camera’s in het dorpshart laten plaatsen. Een bij de kroegen en een bij Mull. Deze camera’s zijn geplaatst omdat er destijds incidenten plaatsvonden bij het uitgaan, maar halverwege 2021 staan de camera’s er nog steeds.”

Cameratoezicht was gestart op tijdelijke basis

Bij navraag door Blom blijkt dat het cameratoezicht is gestart op tijdelijke basis, maar uitgemond is in vaststaande camerapalen die 24 uur per dag, 365 dagen per jaar beeld opnemen en 14 dagen bewaren. Leden van de gemeenteraad wisten niets van permanent cameratoezicht en vragen om opheldering bij burgemeester Toon Mans. Blom: “Verplichte besluitvorming over het cameratoezicht en eventuele verlenging hiervan is niet goed vindbaar. Fractievoorzitters van vier partijen zijn er ook niet van op de hoogte. De documenten die inzichtelijk moeten zijn, zijn nog niet verstrekt door de gemeente. De juristen die ik voor dit onderzoek gesproken heb, vragen zich af of de camera’s niet al weggehaald hadden moeten worden. Met name omdat het aantal uitgaansincidenten sterk is afgenomen, ook vanwege de coronapandemie. Het is nu aan de burgemeester om de noodzaak van het permanente cameratoezicht aan te tonen.”

Informatieborden op camerapalen voldoen niet aan wettelijke eisen

“De informatieborden op de camerapalen voldoen niet aan de wettelijke eisen en moeten daarom vervangen worden”, aldus Blom. “Informatieborden in het gebied rond de camerapalen ontbreken, wat ook in strijd is met de wet. Deze borden moeten er alsnog komen als de camerapalen blijven staan. De onafhankelijk Functionaris Gegevensbescherming van de BUCH gaat de kwestie bestuderen.”

De tekst gaat verder onder de foto


Het informatiebord op de camerapaal in de Dorpsstraat voldoet niet aan de wettelijke eisen en zou vervangen moeten worden. (Foto: Rodi Media/MR)

Over het onderzoek naar bewakingscamera’s in Castricum

Het onderzoek naar cameratoezicht in Castricum is in april gestart. Blom heeft er onder andere de Gemeentewet, Algemene verordening gegevensbescherming en lokale besluitvorming voor doorgenomen. De journalist met ervaring op het gebied van zakelijk IT-gebruik sprak ook met drie juristen gespecialiseerd in camerawetgeving en gemeentewetgeving over de twee camera’s. Verder sprak Blom met de fractievoorzitters van vijf lokale partijen, meerdere raadsleden, de Functionaris Gegevensbescherming van de BUCH-organisatie en de veiligheidsadviseur van de gemeente.

De stand van zaken tot nu toe: de informatievoorziening via borden is niet goed genoeg en ook op de gemeentewebsite was bij het publiceren van het artikel niets vinden over de camera’s. “En dat moet wel”, vertellen juristen aan Blom. De gemeente heeft inhoudelijk geantwoord op de eerste series vragen, maar zegt pas begin augustus tijd te hebben om vervolgvragen te beantwoorden.

Reageren? 

Ingezonden berichten plaatsen we graag op ons platform: stuur een bericht naar redactie.cnb@rodi.nl 

Bewakingscamera op het trottoir bij Mull Mode aan de Dorpsstraat in Castricum. (Foto: Rodi Media/MR)