Winkelombouw naar woning deels oplossing

Algemeen
Voorbeeld van ombouw winkelruimte naar appartementen in de Dorpsstraat
Voorbeeld van ombouw winkelruimte naar appartementen in de Dorpsstraat (Foto: Aart Tóth)

CASTRICUM – Makelaarsvereniging NVM en in het bijzonder voorzitter Sander Heidinga ziet het als een heel interessante en mogelijke opgave, als het over het ombouwen van leegstaande winkelpanden naar woningen gaat. Veelal is het bestaande bestemmingsplan binnen een gemeente de ‘nekbreker’ in het verwezenlijken van deze plannen. 

Door Aart Tóth

In het verleden verdwenen er inderdaad wat detailhandelszaken in de Dorpsstraat, Burgemeester Mooijstraat en Torenstraat. Het grootste struikelblok waren de aanpassing van het bestemmingsplan, wat veelal te veel tijd vergde. Gezien de huidige leegstand van winkelpanden en misschien ook verschuivingen richting het Dorpshart zou de ombouw voor enige oplossingen kunnen zorgen op de woningmarkt. Zeker op de gigantische vraag naar appartementen en starterswoningen. Er zijn echter al overleggroepen van ondernemers en plannenmakers in Castricum die zich hier mee bezig houden.

Ook vastgoedexpert Adri Hopman vroegen wij naar zijn zienswijze hierop. Zijn antwoordt laat niets aan de verbeelding over “Het dorpscentrum is door verkeerd ruimtelijk beleid uit elkaar getrokken. Je kunt er geen ‘rondje’ maken zoals dat wel kan in Bergen en Heemskerk. Daarom hebben we als bestuur van Castricum Centrum al 20 a 25 jaar terug een beleid gevoerd om de winkels te concentreren in een Kernwinkelgebied en is het Bakkerspleintje ontstaan.”

In deze kern is geen plaats om van leegstaande winkels woningen te maken. Wel in de aanloop straten naar dit kernwinkelgebied. Daarin moet de overheid en politiek duidelijkheid verschaffen. Het huidig winkel areaal is gewoon te groot. Detaillisten in aanloop straten die echt aanloop nodig hebben, moeten wellicht samen met medeondernemers zorgen dat zij zich met elkaar vestigen in de kern, waarmee zij een groter publiek trekken, waar nu de consument zich van de ene kant van het centrum naar de andere kant moet begeven om z’n boodschappen te kunnen doen.

“Volgens mij overleven over zeg 10 a 15 jaar alleen die ondernemers, die samen de krachten bundelen om gemak, deskundigheid en gezelligheid in combinatie met horeca te bieden aan de consument in een compact centrum. Voor een enkele ondernemer kan een ligging pal naast de huidige Deka, voorheen Deen de meest interessante zijn ofwel een ligging aan de uiteinden van de Dorpsstraat, echter dan moet je ook gunnen dat vertrekkende of stoppende ondernemers hun pensioen veilig willen stellen door een woning te maken van hun huidige winkelpand”, aldus Adri Hopman in een duidelijke uitleg.