In Castricum is de olympische sport gymnastiek populair

Algemeen
Sporten zorgt voor verbintenis.
Sporten zorgt voor verbintenis. (Foto: ANP)

CASTRICUM – De Olympische Spelen in Tokio staan voor de deur. Zonder publiek, maar achter de buis kan er vooralsnog gezellig met een groepje gekeken worden. Na lange tijd mag dit ook weer met het team in de sportkantine. “De sociale functie van de sportvereniging is belangrijk.”

‘Nederland heeft een sterke sportverenigingscultuur’

“Een sportvereniging heeft een verbindend karakter”, vertelt sportsocioloog Remco Hoekman. Volgens hem wordt de waarde van de sportvereniging onderkent nu ook de sportkantines weer open mogen zijn. Voorheen zaten de sportkantines als gevolg van de coronamaatregelen lange tijd dicht. “Het is een waardevolle plek die verschillende mensen bij elkaar brengt en waar vriendschappen ontstaan. Waar in het verleden de kerk voor verbintenis in een gemeenschap zorgde, is dat tegenwoordig de sportclub. Het is onderdeel van de sociale structuur van het leven van mensen. Als naar de sportclub gaan niet meer kan en daar geen koffie of biertje meer samen kan worden gedronken, dan wordt dat gemist.”

Sterke sportverenigingscultuur

Een sportvereniging geeft mensen ook een plek in de maatschappij, laat Hoekman weten. “Denk aan alle vrijwilligers die zich voor een vereniging inzetten. Zij vormen de kracht achter de sportverenigingen in Nederland. We hebben een sterke sportverenigingscultuur met een groot aanbod en veel lidmaatschappen. Als je dit vergelijkt met andere Europese landen lopen we daarmee voorop.” Maar ook bij de sportverenigingen is het effect van de coronacrisis merkbaar. “Lidmaatschappen zijn tijdens de coronacrisis opgezegd, vooral onder de kwetsbare groepen. Mensen zijn ook meer individueel dan samen gaan sporten.” 

Hoekman denkt niet dat de lidmaatschappen bij de grote sporten ineens heel erg aantrekken door de Olympische Spelen. “Wellicht komt er iets meer animo voor bepaalde sporten, maar het effect zal klein zijn.” In 2019 waren in Nederland 4,3 miljoen mensen lid van een of meer van de 76 bij NOC*NSF aangesloten sportbonden. Gemiddeld is bijna een kwart van de Nederlanders lid van een of meerdere sportbonden. 

Bij de populaire olympische sporten is te zien dat in de gemeente Castricum vooral het beoefenen van gymnastiek populairder is dan gemiddeld in Nederland. Waar in Nederland 1,6 procent lid is van een gymnastiekvereniging, is dat in Castricum 2,9 procent.

Profijt van samen sporten

“Samen blijven bewegen blijft belangrijk”, zegt bewegingswetenschapper Jeroen Waanders.  “Naast dat sporten goed is voor je lichaam, doe je tijdens het samen sporten ook gedeelde ervaringen op. Op deze manier schep je een bepaalde band met je teamgenoten en maak je gelukshormonen aan zoals serotonine en dopamine. Hierdoor ga je je beter voelen. Daarom is het erg prettig dat we weer in teamverband mogen sporten.”

Gerard Breukelman, voorzitter van Mixed Hockey Club Woerden, is daar ook erg blij mee. “Onlangs konden we regiowedstrijden organiseren, met ouders langs de kant en kopjes koffie in het clubhuis. Na lange tijd was er eindelijk weer sociale interactie mogelijk. Dat was prachtig om te zien.”

Breukelman zou ook graag op de hockeyclub samen naar de Nederlandse tophockeyers kijken, maar blijft voorzichtig. “We hebben plannen om samen te kijken, maar we houden de coronaregels goed in de gaten. Als het niet kan, dan kan het niet. Zo wel dan is dat natuurlijk hartstikke gezellig. Sport beleven we graag samen.”