Gratis wandelexcursies in Oer-IJ gebied

Uit
Op de Papenberg is het stroomgebied van het verdwenen Oer-IJ nog verrassend goed in het landschap terug te zien.
Op de Papenberg is het stroomgebied van het verdwenen Oer-IJ nog verrassend goed in het landschap terug te zien. (Foto: Oer-IJ)

CASTRICUM/REGIO - In september worden wandel-excursies gehouden naar locaties in het Oer-IJ gebied die cruciaal zijn geweest voor de ontstaans- of bewoningsgeschiedenis van dit gebied in de driehoek Zaanstad, Velsen, Alkmaar. Deze zogenaamde icoonplekken vertellen elk voor zich een eigen verhaal over een bepaalde tijdsperiode. De rondleiding in Castricum is zondag 19 september met als startlocatie Huis van Hilde.  

Daarbij gaat het om de Voorhistorie met de prominente aanwezigheid van het Oer-IJ bij Castricum, de bouw van twee havenforten door Romeinen rond het begin van de jaartelling in Velsen, de dichte bewoning in de Vroege Middeleeuwen bij Heiloo, de vele kastelen in de Late Middeleeuwen in de buurt van Egmond, de welvaart als gevolg van de uitvinding van de houtzaagmolen in Uitgeest in de 17e eeuw en de industrie versus het landschap rond het Noordzeekanaal in de Moderne Tijd.

Speciaal daarvoor opgeleide gidsen gaan met de deelnemers van de excursies op weg in het gebied waar die bijzondere ontwikkelingsfasen zich hebben voorgedaan. Ze vertellen daar hun verhaal en laten zien wat je daar nog van kunt terugzien; soms bepaalde de omgeving het gebruik, een andere keer zetten de bewoners met ingrepen het landschap naar hun hand.

Deelname aan de excursies is gratis. Er moet wel vooraf worden ingeschreven. De excursies duren ongeveer 2 ½ uur. Verdere bijzonderheden over de data en startlocaties zijn te vinden op de website oerij.eu . Wie zich echt wil voorbereiden vindt daar een korte beschrijving van elke ontwikkelingsfase. Ook de lezingen die deskundigen voor de bijscholing van de gidsen hebben gehouden, zijn daar terug te zien. De zes wandelexcursies vinden plaats in het kader van het themajaar Ode aan het Landschap. 

Tijdens de rondleiding in Castricum (zondag 19 september met als startlocatie Huis van Hilde) wordt onder meer een bezoek gebracht aan de uitkijktoren op de Papenberg. Daar vandaan is het stroomgebied van het verdwenen Oer-IJ nog verrassend goed in het landschap terug te zien. Meer informatie vind je hier