Beter wegplan Limmen: ‘veiliger, sfeervoller en duurzamer’

Algemeen
Ziet de Westerweg in Limmen er zo uit in de toekomst?
Ziet de Westerweg in Limmen er zo uit in de toekomst? (Fotobewerking: Aart Tóth)

Limmen veiliger, sfeervoller, duurzamer

LIMMEN- Commissielid Hans Min en raadslid Leo van Schoonhoven zijn - samen met een grote groep inwoners van Limmen - druk bezig met het bedenken van een beter wegenplan dan het adviesbureau van de gemeente, Goudappel Coffeng. Onder verantwoording van een wethouder die in Diemen woont, hebben deze een voorstel gedaan. Naar dit bureau wordt kennelijk door de gemeenteambtenaren en het bestuur meer geluisterd dan naar inwoners van Limmen volgens ingewijden. Vreemd, maar een realiteit die Hans en Leo proberen te doorbreken.

column door Aart Tóth

De bewoners langs wegen in Limmen eisen dat het verwijderde groen langs de Dusseldorperweg, Westerweg, Schoolweg, Middenweg, Hogeweg en de Kapelweg teruggebracht wordt. Het adviesbureau lijkt geen waarde te hechten aan veiligheid voor langzame verkeersdeelnemers en schuift sfeer- en sfeerbeleving van het dorp van tafel. Ook is er jarenlang een gemeentelijke aanpak geweest om rond de infrastructuur meer bomen en struiken weg te halen dan toe te voegen. Dit heeft een negatieve invloed op het gedrag van - met name - automobilisten en motorijders. Dat is de algemene gedachte van vele Limmenaren.

Voorstel

De verenigde bewoners stellen voor om meer groen te plaatsen langs de straten in combinatie met moderne en toekomstgerichte wegprofielen: geen ouderwetse drempels en opgehoogde vierkanten, want die zorgen voor extra fijnstof en geluidsoverlast. Een wegprofiel met bomen bevordert de veiligheid van kwetsbare weggebruikers zoals kinderen, trimmers, fietsers en wandelaars. Door gebrek aan bewegings- en trainingsomgevingen worden in Limmen de paden naast verkeersbewegingen ook veel voor recreatieve doeleinden gebruikt. De groep vindt dat dat zo moet blijven ook voor de bewoners van nieuwbouw.

Ideeën

Tijdens een bijeenkomst met ruim veertig deelnemers werd bovenstaande optie door een meerderheid gesteund. De hele groep deelnemers raakte enthousiast en ook moderne - op duurzame infrastructurele invulling gerichte adviesbureaus - zijn enthousiast over deze opzet. Min: “Ik ben ervan overtuigd dat wij Limmers gezamenlijk betere ideeën hebben dan adviesbureaus die niet verder kijken dan hun computerscherm breed en hoog is …”. 

Laat weten hoe jij hier over denkt. Waar kunnen meer bomen geplaatst worden langs de wegen in Limmen en waar niet? Mail uw idee of opinie naar: hans of  leo .