Felle reacties binnen gemeente en provinciale politiek

Algemeen
Voorbeeld van 48 sociale woningen ontwikkeld door Kennemer Wonen in Duin & Bosch.
Voorbeeld van 48 sociale woningen ontwikkeld door Kennemer Wonen in Duin & Bosch. (Foto: aangeleverd)

CASTRICUM - Fractie Van Schoonhoven, met ondersteuning van de PvdA, roept de VVD op eerlijk te kijken naar hoe juist deze partij zich de afgelopen jaren heeft opgesteld in het debat over sociale woningbouw in Castricum. Het is niet de Provincie die meer woningbouw frustreert in Castricum maar het passieve beleid van achtereenvolgende VVD-wethouders die de tekorten veroorzaken. Beide fracties reageren daarmee op een knetterende ruzie tussen provinciebestuur en wethouder Slettenhaar. Aanleiding is de verplichting van Castricum om een vooraf vastgesteld aantal statushouders te huisvesten. 

door onze verslaggever Aart Tóth

De Provincie heeft het gemeentebestuur gesommeerd om voor het begin van het nieuwe jaar 34 statushouders een dak boven hun hoofd te garanderen. Zo niet, dan neemt de Provincie de regie over. De kosten zijn voor Castricum. VVD-wethouder Slettenhaar reageerde boos op het verwijt van de Provincie dat de gemeente Castricum veel te weinig woningen toewijst aan statushouders. Slettenhaar vindt dat de gemeente niet aan die verplichting tot huisvesting kan voldoen omdat er nu eenmaal te weinig betaalbare woningen zijn. De Provincie zou verhinderen dat de gemeente snel nieuwe woningen kan bijbouwen. 

Verwijten

Beide fracties vinden dat de VVD bij al die verwijten ook moet kijken naar het eigen politieke handelen. Ada Greuter reageert: “Ons lijkt het beter om – naast het wijzen naar de Provincie – stil te staan bij het eigen gedrag van raad en college in de afgelopen jaren. Het niet kunnen/willen bouwen voor de – noem het de onderkant van de markt – speelt al jaren. Er zijn talloze kansen geweest om tot woningbouw te komen waarbij wel aan de huidige behoefte van goedkope woningen tegemoet had kunnen worden gekomen’.

Leo voegt daaraan toe: ‘De VVD heeft jaar in jaar uit RO-wethouders geleverd. Dus heeft juist deze partij een extra verantwoordelijkheid om de zaken in de volle breedte ‘voor elkaar’ te krijgen. Ik herinner mij gemiste kansen op de Zanderij, de twee vrijkomende woningbouwlocaties waar de Initiatiefgroep Nieuw Zwembad al minimaal zes jaar op wijst als mogelijkheid voor goedkope woningbouw, het aanbod van Wim Tromp om in de elle boog langs het spoor en Bakkum grond beschikbaar te stellen. Allemaal niets mee gedaan’. Ada Greuter: ‘Het enige positieve initiatief richting onderkant markt is het CDA/PvdA-initiatief om binnen het resterende stuk van de Zandzoom ontwikkeling een verschuiving van woningtype plus versnelling van de bouw hiervan aan te brengen’.

Flexwoningen

Hiernaast is onder regie van de VVD-wethouder het flexwoningen traject eigenlijk mislukt door de fixatie op een kortetermijnoplossing plus slechte communicatie met de raad en inwoners. In de pers wordt dit nu als een succes gepresenteerd met opmerkingen als, ‘Mensen moeten er even aan wennen…’. Zeecontainers ergens tijdelijk plaatsen om de woningnood op te lossen is geen oplossing met een duurzaam karakter. De beide fracties zijn van mening dat de Provincie aanpakken één deel van de oplossing van dit goedkope woningen moeten bouwen probleem is. Maar het eigen gedrag en de houding van een deel van de raad t.a.v. de doelgroep die goedkope woningen nodig heeft drastisch aanpassen is een ander deel. Leo: ‘Erkennen dat we als college en raad fout zijn en aangeven hoe dat komt is een veel betere optie om er vervolgens al samenwerkend (met zowel Provincie als ook met de niet-college partijen) wel uit te komen’.

Hoe dan verder?

Het begint ermee de projectontwikkelaars die actief zijn in onze gemeente bij elkaar te roepen. In overleg te komen tot locaties waar snel gebouwd kan worden. De locaties zijn er en zijn benoemd in het Masterplan Inbreidingen dat in 2020 geactualiseerd is. Ons daartoe beperken geeft al voldoende oplossingen. Elk van die locaties vereist verschuivingen van bestaande gebruikers van de grond. Wees duidelijk als bestuur wat je wilt, neem de regie en ga uit van een visie! Maak van de gemeente niet alleen een eenzijdige welvaartstaat voor inwoners uit Amsterdam die geld overhouden aan de verkoop van hun woning daar en hier in een goedkoopte paradijs komen. Bedenk een concept dat werkt voor de hele markt’.

Kortom, het voorstel van de twee samenwerkende partijen is:

Eerst het eigen functioneren van college en raad aanpassen; De VVD-motie die de Provincie de schuld geeft als slechts een stukje van de oplossing zien; Een visie plus plan te maken samen met de raad, de RO-ambtenaren en de marktpartijen; Het college heeft tot nu toe bewezen geen voortouw te nemen, dus dat kan men nu wel doen, of niet; Indien niet neemt de raad het voortouw; Vervolgens maakt de raad samen een plan en levert dat snel op; Dit plan maakt de raad dan bespreekbaar met de Provincie.

‘Op deze manier kunnen we het snelst – en het meest zuiver – stappen voorwaarts zetten’, aldus Ada Greuter & Leo van Schoonhoven.