Ingezonden: Het klonk zo leuk ‘Een autoluwe Dorpsstraat’

Algemeen
Doe jij mee? Rij jij ook om?
Doe jij mee? Rij jij ook om? (Foto: Yvette van der Does)

Het klonk zo leuk ‘Een autoluwe Dorpsstraat’. Al snel werd het, na protesten van winkeliers uit de Burgemeester Mooijstraat: een autoluw Dorpsplein. En nu zijn we een auto drukke wijk. Mijn onderbouwde voorspelling kwam dit eerste weekend van de autoluw proef helemaal uit. De rekening van een autoluw Dorpsplein waar mensen leuk op de terrassen hun wijntje of biertje kunnen drinken zonder in de benzine dampen te zitten, wordt betaald door de inwoners van de verzetsheldenbuurt. Na mijn boodschap met de film die ik bij bijeenkomsten met de gemeente liet zien werden van tafel geveegd. Mijn boodschap paste niet bij wat de door de gemeente ingehuurde deskundigen wilden horen. Dus er werd geen aandacht aan besteed.

Het eerste filmpje, dat ik in het voorjaar van 2020 samen met Jacob de Maar maakte toont aan dat deze straten (hier gaan ze met de bus door de Meester Dekkerstraat) niet geschikt zijn voor het elkaar sinds dit weekend massaal tegemoetkomend verkeer. Het tweede filmpje, gemaakt in de Meester Dekkerstraat in het afgelopen weekend, levert het ondubbelzinnige bewijs. Dit werkt niet!

Je kunt het de omwonenden van deze straten ook niet aandoen. Deze enorme inbreuk op de privacy en de rust van de inwoners is vele malen erger dan de inbreuk op de rust en privacy van de omwonenden van de Dorpsstraat. Temeer omdat die betrokkenen er meestal voor gekozen hebben in het centrum te willen wonen. De inwoners van de verzetsheldenbuurt hebben juist gekozen voor het wonen in een rustige buurt. Hun kinderen en kleinkinderen hebben hier en daar hele kleine speelplaatsjes, maar gebruikten ook wel eens de straat als speelruimte. Dat is over. De hele wijk is in één gemeentelijke klap onveilig gemaakt door het drukke verkeer. De verkeersbewegingen van het elkaar tegemoetkomende verkeer zijn door de geparkeerde auto’s zo lastig dat het wachten is tot er blikschade komt en erger tot er gewonden gaan komen.

Vooral senioren weten niet wat hen overkomt. Men vraagt zich af wat er aan de hand is en waar de ellende voor dient? Niemand weet eigenlijk precies waar dit om gaat. De meest gestelde vraag is: ‘Wie heeft dit gekkenhuis bedacht …’ Er is een complete volksopstand in aanbouw. De eerste petitie om deze routes te blokkeren is al in de maak. Het is voor de indieners geen enkel probleem om honderden handtekeningen op te halen. Iedere omwonende werkt hieraan graag mee. Deze doorgaans rustige wijk transformeert tot een brandhaard van verzet. Laten we hopen dat andere gemeentelijke maatregelen om de gemeente veiliger te maken beter doordacht zijn. Vooralsnog horen inwoners van rondlopende ambtenaren: “Ach het went wel. Mensen klagen altijd als er iets nieuws in hun woonomgeving gebeurt …” Tja ook dat is een inwoner van onze gemeente dus ook hij mag een mening hebben.

Anno den Bakker

Reageren? Stuur een mail naar onze redactie