Rubriek

Herenboeren Kennemerland (3): een gezonde bodem als uitgangspunt

Algemeen
Michiel de Koe en Bob van der Ploeg op Landgoed Kraaybeekerhof.
Michiel de Koe en Bob van der Ploeg op Landgoed Kraaybeekerhof. (Foto: Herenboeren Kennemerland)

KENNEMERLAND - Dat een bodem ‘uitgeput’ kan raken is bekend. Maar wat betekent dat eigenlijk? Heel simpel, dat is grond met veel te weinig leven erin. Want gezonde grond bevat bodemleven, zoals verschillende organismen en wormen. Het is een wereld op zich, en de basis voor alles wat leeft. En dus ook voor ons voedselsysteem!

Het mooie is, we laten echt iets waardevols achter voor de volgende generaties

En hoe zit dat met een Herenboerderij? “Bij een Herenboerderij is een gezonde bodem uitgangspunt”, legt Bob van der Ploeg uit. “Grond vormt een onmisbaar onderdeel van de landbouw. Een voorbeeld: sommige schimmels stimuleren de groei van gewassen, dus die moet je natuurlijk niet kapot maken. Het is prachtig, hoe in de natuur alles met elkaar samenwerkt. Als we straks met Herenboeren een optimale oogst willen, is het zaak dat we de natuurlijk processen in de bodem niet verstoren. De relatie tussen landbouw en natuur is onlosmakelijk. Ik vind dat fascinerend.”

Met Grondzakendeskundige Michiel de Koe kun je hier interessante gesprekken over voeren. En dat is precies wat Van der Ploeg dit weekend deed op Landgoed Kraaybeekerhof: “Zorgen voor de bodem geeft voldoening, zeker als je snapt hoe slim de natuur in elkaar zit. Dit ecosysteem gaan we straks ten volle benutten op onze Herenboerderij.” De Koe benadrukt: “Het mooie is, met een gezonde bodem laat je echt iets waardevols achter voor de volgende generaties.”

Wil je op de hoogte gehouden worden van Herenboeren Kennemerland? Stuur een mail naar Herenboeren Kennemerland.