Nog een paar weken om sloot op orde te brengen

Algemeen
Niet alleen een gemeente moet sloten onderhouden, ook particulieren zijn verantwoordelijk voor een sloot grenzend aan het perceel.
Niet alleen een gemeente moet sloten onderhouden, ook particulieren zijn verantwoordelijk voor een sloot grenzend aan het perceel. (Foto: Bert Westendorp)

REGIO - De najaarsschouw is de grootste schouw van het jaar. Vanaf de derde maandag in oktober controleert Hollands Noorderkwartier of de sloten voldoende zijn onderhouden.

Als een perceel aan een sloot grenst, dan heeft de eigenaar de plicht deze te onderhouden. Dit betekent dat de sloot op de vastgestelde breedte en diepte moet houden.

Schouwmeesters

In feite moet u de sloot gedurende het hele jaar onderhouden. Uiterlijk vóór de derde maandag in oktober moet de sloot op orde zijn. Op die dag gaan namelijk de schouwmeesters op pad. Zij controleren: of de sloot voldoet aan het minimale doorstroomprofiel; of de aan- en afvoer van het water niet belemmerd wordt door waterplanten zoals riet en gras of door de begroeiing op de slootkanten; of de kunstwerken (zoals duikers, bruggen, keerschotten en dammen) voldoende schoon zijn gemaakt en in goede staat verkeren; en of er geen bomen, planten of takken over of in de sloot hangen.

Dwangbeschikking

Als de sloot onvoldoende schoon is, ontvangt de onderhoudsplichtige een bestuursdwangbeschikking. Die heeft vervolgens drie weken de tijd de sloot alsnog op orde te krijgen. Vanaf die datum controleren de schouwmeesters opnieuw. Als de sloot dan nog niet voldoet gaat de gebiedsbeheerder met de beheerder in gesprek om nog een laatste termijn te geven. Mocht het na deze termijn nog niet gedaan zijn, dan laat HHNK de werkzaamheden op kosten van de onderhoudsplichtige uitvoeren. Hierbij worden ook extra kosten in rekening gebracht.