Prima competitiestart Vitesse met 1-2 uitzege bij FC Den Helder

Ook na rust domineerde Vitesse en binnen een kwartier werd de achterstand omgebogen in een 1-2 voorsprong. (Foto: Joop Hollenberg)

REGIO - Zo’n 2 jaar geleden troffen beide teams elkaar voor het laatst in Den Helder. In de stromende regen wist Vitesse toen op het kunstgrasveld ternauwernood met 1-2 te winnen. Dit keer werd onder stralende omstandigheden op het mooie hoofdveld gespeeld. Anders dan 2 jaar terug was Vitesse dit keer de bovenliggende partij, maar de uitslag was wél hetzelfde: weer 1-2 winst voor Vitesse.

door verslaggever Henny Reijnders

Vanaf de start nam Vitesse duidelijk het heft in handen. Na een klein kwartier spelen was de 1e grote kans voor Rik Beentjes, maar de verdiende voorsprong bleef uit. In de direct daaropvolgende tegenaanval over rechts was de thuisploeg wel doeltreffend, want met een schitterende uithaal werd keeper Tom Laan onhoudbaar gepasseerd: 1-0. Vitesse was door de onverwachte achterstand zo’n kwartier lang de grip op de wedstrijd enigszins kwijt. Maar daarna wisten ze de draad weer op te pakken en het wachten was op de gelijkmaker. Die leek in de 41e minuut te gaan vallen toen met een prachtige lange crosspass van achteruit de op links opgestoomde Joris Veldt werd bereikt. Vanaf de achterlijn legde hij de bal terug op Jort Kaandorp maar diens inzet ging buiten bereik van de keeper rakelings voorlangs.

Ook na rust domineerde Vitesse en binnen een kwartier werd de achterstand omgebogen in een 1-2 voorsprong. Eerst was het Jort Kaandorp die in de 54e minuut een afgemeten voorzet van Rik Beentjes feilloos binnenkopte. En 5 minuten later mocht nieuwkomer Ron Scheffer 3 keer achter elkaar een corner vanaf links nemen en pas die 3e was de perfecte trap. Iets voorbij de 2e paal wist hij de hoog boven iedereen uittorende Milo Cremers te bereiken en die wist met een harde en onhoudbare kopbal te scoren. Daarna vergat Vitesse echter door te drukken wat tot gevolg had dat de thuisploeg met enkele wissels heel opportunistisch ging spelen. Dat kwam mede omdat Vitesse al dan niet als gevolg van de warme omstandigheden de bal nauwelijks meer in de ploeg wist te houden. Tot echt uitgespeelde kansen kwam Den Helder niet, maar tijdens 2 echte scrimmages voor doel in zowel de 86e minuut als in de extra tijd had die gelijkmaker zomaar kunnen vallen. Dat gebeurde dus net niet waardoor Vitesse alles bij elkaar verdiend de 3 punten kon meenemen naar Castricum.