Rubriek

Herenboeren Kennemerland (4): ‘We staan op schouders van andere Herenboerderijen’

Algemeen
Een aantal deelnemers poseert op het boerenhek waar het allemaal begon.
Een aantal deelnemers poseert op het boerenhek waar het allemaal begon. (Foto: HBK)

KENNEMERLAND - Het begon met een oproep in de krant: ‘kartrekkers gezocht. We beginnen een Herenboerderij, maar we kunnen dit niet alleen. Wie doet er mee het plan van de grond te tillen?’ Dat was op 25 augustus, en er kan veel gebeuren in zes weken.

Dat bleek wel, afgelopen zaterdag tijdens de twee kennismakingswandelingen voor kartrekkers. Wolter van der Vlist vertelt enthousiast: “Voorbijgangers moeten hebben gedacht dat er een groep mensen voorbijkwam die elkaar al jaren kende: er werd volop gepraat, gelachen en informatie uitgewisseld. Op zoveel onderlinge dynamiek had ik niet durven hopen. Het was ook mooi om te merken hoe bijna iedereen al in grote lijnen op de hoogte was van de Herenboeren-filosofie.”

Wanneer de groep met kartrekkers vaststaat is het tijd voor de volgende stap: de oprichting. “En daar hebben we Herenboeren Nederland voor nodig”, vertelt Bob van der Ploeg. “Hun expertise is onmisbaar. Want het traject dat ons nog te wachten staat, is al door twaalf andere Herenboerderijen afgelegd. Met het vallen en opstaan dat met pionieren gepaard gaat natuurlijk, dus we staan echt op hun schouders.”

Als je de media volgt zou je kunnen stellen dat er in rap tempo soortgelijke groene voedselpioniers bijkomen. Wolter wordt daar nog enthousiaster van: “Dat geeft alleen maar aan dat er door heel Nederland behoefte is aan verbinding met de oorsprong van je voedsel, en met de natuur. En daarom voelt het extra goed om hiermee bezig te zijn. Want als je iets belangrijk vindt en leuk, dan doe je dat gewoon.”

Wil je op de hoogte gehouden worden van Herenboeren Kennemerland? Stuur een mail naar Herenboeren Kennemerland.