Rubriek

Herenboeren Kennemerland (5): start met zoeken naar grond

Algemeen
Kartrekkers Jeroen van den Hoorn en Wolter van der Vlist.
Kartrekkers Jeroen van den Hoorn en Wolter van der Vlist. (Foto: Herenboeren Kennemerland)

CASTRICUM/HEEMSKERK - De afgelopen weken hebben de Herenboeren Kennemerland veel nieuwe mensen leren kennen via onder andere deze rubriek. Er ontstaat in rap tempo een netwerk dat de handen ineen slaat om een eigen Herenboerderij te beginnen. De deelnemers nemen allemaal hun eigen kennis en kunde mee.

Nieuw in het netwerk is Jeroen van den Hoorn uit Heemskerk. Hij is een van de negen kartrekkers. Jeroen zag het concept van de Herenboeren bij het televisieprogramma Tegenlicht van de VPRO. Hij was direct enthousiast. Jeroen gelooft ook in de kracht van samenwerking. “Ik vind het leuk om nieuwe mensen te ontmoeten en samen een natuur-gedreven voedselproductie te realiseren. Als eerste wil ik aan de slag in de zoektocht naar grond, dat is nu echt het allerbelangrijkste. Want zonder grond beginnen we niks.”

Professionele aangelegenheid

Binnen de groep met kartrekkers zie je nu al dat iedereen zijn eigen rol pakt. Van der Vlist: “Ooit werd ik bij een symposium aangekondigd als ‘een ambtenaar die doet!’. Dat was natuurlijk met een knipoog, maar ook treffend. Ik hou van dingen doen. Niet te lang praten, maar aan de slag. Praktisch idealisme. Het oprichten van een Herenboerderij is daarvan een machtig voorbeeld. Doordat er heel goed over na is gedacht lukt het op steeds meer plekken om een coöperatieve boerderij op te richten. Het is namelijk wel een professionele aangelegenheid.”

Bekijk hieronder de uitzending van Tegenlicht over de Herenboeren: