Genomineerd voor Kilmaatburgemeester van Castricum (3): Paul Sap

Algemeen
Paul Sap: "Een hele stortvloed feiten om duidelijk te maken dat ik graag mensen op weg help om ook hun leven duurzamer te maken."
Paul Sap: "Een hele stortvloed feiten om duidelijk te maken dat ik graag mensen op weg help om ook hun leven duurzamer te maken." (Foto: aangeleverd)

CASTRICUM - Ook in de gemeente Castricum is het ministerie op zoek gegaan naar een Klimaatburgemeester. De allereerste Nationale Klimaatweek start aankomende donderdag en loopt tot en met 5 november. In deze week laat het ministerie zien wat er in Nederland allemaal gebeurt en wat nog gedaan kan worden om klimaatdoelen van 2030 te halen. De Klimaatburgemeesters spelen een belangrijke rol om de rest van Nederland te inspireren zich ook in te zetten. 

Aangesloten klimaatpartners, bedrijven en organisaties en gemeenten zullen in de Klimaatweek van zich laten horen. Het doel? Zoveel mogelijk Nederlanders inspireren zich in te zetten voor een beter klimaat. 

Het ministerie riep deze zomer ook Castricummers op mee te doen en zichzelf of iemand anders voor te dragen als Klimaatburgemeester. Iemand die zich inzet voor een beter klimaat door zijn eigen levensstijl aan te passen.

De Klimaatburgemeesters van Castricum zijn geworden:

1. Frank Drost, Drost Technisch Beheer BV, RES adviseur voor gemeentes/overheden, duurzame bedrijfsterreinen/ vastgoed in Nederland en Spanje. 

2. Bonnie Snoek, organisator met een groen hart

3. Paul Sap, Technical Project Manager bij Bliq BV 

4. Naam alleen bekend bij het ministerie.

Paul Sap over de oproep van het ministerie voor de functie van Klimaatburgemeester:

“Ik vind het leuk om mensen te inspireren om ook hun huis en leven meer in overeenstemming te brengen met wat onze aarde kan dragen.” 

Al in 2001 kocht Paul zijn eerste zes zonnepanelen in een actie vanuit de gemeente Alkmaar. In 2015 organiseerde hij via ‘Doneer de zon’ een sponsoractie voor Handbalvereniging Meervogels uit Akersloot, om nu niet eens eenmalig een bedrag te sponsoren maar om via het sponsoren van een zonnepaneel voor de komende dertig jaar een bijdrage te doen aan de vereniging. Dit resulteerde in vierentwintig zonnepanelen en een energie neutrale vereniging op het gebied van stroom.

Ook in 2015 deed Sap mee aan de oprichting van een zonnecentrale op de brandweerkazerne van Akersloot via een actie van CALorie. Paul: “Ik ben daar toen penningmeester van geworden en ben dat tot op de dag van vandaag. In 2016 betrok ik met mijn gezin een bestaande hoekwoning uit 1978 die wij volledig hebben gerenoveerd tot een Nul op de Meter-woning (gluren bij buren 2021). Sinds 2016 doen wij minimaal een keer per jaar mee aan de duurzame huizenroute om ook andere mensen te inspireren om hun huis te verduurzamen.” 

In 2020 is Paul Sap geswitched van een functie bij de Bloemenveiling in Aalsmeer naar een groothandel in zonnepanelen in Weesp. 

Paul: “In 2020 heb ik een bijdrage geleverd aan de actie ‘Wij doen wat’.”


In 2021 deed het gezin van Paul Sap mee met Gluren bij Duurzame buren:

“Op dit moment ben ik als penningmeester betrokken bij de oprichting van de Coöperatie Zon op CALorie waarmee wij een zonnecentrale op Aad de Wit verhuizingen gaan realiseren. Daarnaast hoop ik binnenkort mijn opleiding tot energie Coach af te ronden zodat ik namens CALorie bewoners kan helpen bij de vragen waar zij mee te maken krijgen als zij hun huis willen verduurzamen.” 

Verder leest Paul veel over de energietransitie in de breedste zin van het woord en heeft hij in het verleden een cursus energie gesprekken gevolgd over hoe je het meest effectief met andere bewoner gesprekken kunt voeren over duurzaamheid.

Paul tot slot: “Een hele stortvloed feiten om duidelijk te maken dat ik graag mensen op weg help om ook hun leven duurzamer te maken.”