Week van de Mediawijsheid met het thema Samen sociaal online

Algemeen
Sociaal Online Photobooth.
Sociaal Online Photobooth. (Foto: Aangeleverd)

REGIO - Het afgelopen jaar zijn we massaal online gegaan. Velen ervaren veel plezier en gemak van hun gebruik van online media. Ze werken en leren op afstand en houden contact met familie en vrienden. Maar de online wereld staat ook onder druk, bijvoorbeeld door haat, nepnieuws en cybercriminaliteit. Hoe ervaar jij sociale media? Voel jij je er verbonden en veilig? En hoe kunnen we het online samen sociaal houden? 

Tijdens de Week van de Mediawijsheid (5 tot en met 12 november) staat heel Nederland stil bij wat we echt belangrijk vinden in de online wereld. Tijdens deze campagne wordt ruimte gemaakt om hierover met elkaar in gesprek te gaan en krijg je handvatten om jezelf of een ander mediawijzer te maken. Zo worden we allemaal een stukje weerbaarder en digitaal vaardiger. Bibliotheek Kennemerwaard heeft in deze week een aantal aansprekende activiteiten georganiseerd om hier een positieve bijdrage aan te leveren.

Sociaal Online Photobooth

Hoe denk jij dat we het online samen sociaal kunnen houden? Praat erover in onze vestigingen tijdens je bibliotheekbezoek. Maak hier een foto van en deel je ervaring online op instagram.com/biebkennemerwaard/. In alle vestigingen van Biliotheek Kennemerwaard zijn in de Week van de Mediawijsheid photobooth lijsten aanwezig en voorbeeld vragen. Het idee is dat bibliotheekbezoekers met elkaar in gesprek gaan aan de hand van de voorbeeldvragen. Na afloop kun je met je gesprekspartner op de foto in de fotolijst.

Bezoekers kunnen hun ervaringen delen op de socials (Facebook, Instagram of Twitter) van Bibliotheek Kennemerwaard. De bibliotheekconsulenten van Bibliotheek Kennemerwaard gaan met de fotolijst en voorbeeldvragen ook langs bij de groepen 5 tot en met 8 van de basisscholen en de onderbouw van het voortgezet onderwijs.

Webinar ‘Samen sociaal online’

Dinsdagavond 9 november neemt Denise Bontje van Mediasmarties.nl tijdens een webinar ouders mee in het mediagebruik van kinderen tot 12 jaar. In hoeverre is er sprake van balans? Hoe sociaal zijn sociale media eigenlijk? Waar leg je de grens voor online of offline contact en hoe praat je met je kind over media? Welke media kun je daarvoor gebruiken? De afgelopen tijd waren we meer aangewezen op online contact. Nu we steeds meer live kunnen doen, is het goed om de balans weer te herstellen. Maar hoe doe je dat? Hoe staat het ervoor met het mediagebruik van kinderen? Dat betrokken zijn belangrijk is, weten we. Dat het leuk kan zijn om als gezin iets te doen, ook. Maar de tijd ontbreekt. En WAT doe je dan? Daarnaast zijn kinderen steeds meer alleen online bezig. Hoe weet je dat ze zich online net zo sociaal gedragen als offline? Laat je inspireren! Aanmelden voor deze webinar kan via www.bknw.nl/agenda. Daarna krijg je de link om deel te nemen direct in je mailbox.

Webinar

Donderdagavond 11 november neemt Jacqueline Kleijer, mediapedagoog bij Bureau Jeugd en Media ouders in vogelvlucht mee in de uitdaging waar je als opvoeder voor staat in dit online tijdperk. ‘Wat doen jongeren online? Én wat doet dat met hen?’ Ouders krijgen praktische inzichten en opvoedingstips die zij meteen in de praktijk kunnen toepassen over schermtijd, gamen, online seksualiteit, cyberpesten. Laat je inspireren! Aanmelden voor deze webinar kan via www.bknw.nl/agenda. Daarna krijg je de link om deel te nemen direct in je mailbox.