Rubriek

Herenboeren Kennemerland (7): Beladen geschiedenis voormalige Herenboeren

Algemeen
Menno Regeling.
Menno Regeling. (Foto: Herenboeren Kennemerland)

KENNEMERLAND - In onze wekelijkse rubriek vragen we de kartrekkers van Herenboeren Kennemerland hoe het ervoor staat met de natuur inclusieve boerderij in onze regio. Menno Regeling is herenboer in spe.

Menno: “Soms lees je een artikel met een plan waarvan je direct weet dat het gaat werken, en waar je je graag tegenaan wil bemoeien. Dat had ik toen ik het artikel in Castricums Nieuwsblad las waarin de pitch voor herenboeren stond, en ik niet alleen, een paar weken later zat ik samen met mijn vrouw en een goede vriendin van ons in de eerste digitale informatieavond. Niet alleen is het supertof om als secretaris en kartrekker mee te kunnen werken, het is nog gaver dat over een tijdje ik samen met de kinderen wekelijks ons eten daar kan ophalen waar het groeit, in plaats van in de supermarkt. Liefst gooi ik dan ook een hengeltje uit in de nog aan te leggen forellenvijver. Maar dat zijn de plannen voor later, nu eerst grond zoeken met het team kartrekkers.”

De naam Herenboeren blijkt nogal eens vragen op te roepen

De naam Herenboeren blijkt nogal eens vragen op te roepen. Een herenboer was, heel lang geleden, iemand die vermogend genoeg was om arbeiders tegen lage lonen het land te laten bewerken.

De naam Herenboeren is een knipoog naar die beladen geschiedenis. Want nu is het precies andersom. Niet één persoon die meerdere arbeiders laat werken en daar schatrijk van wordt, maar juist een heleboel huishoudens die samen een boer in dienst hebben, en die goed willen belonen voor zijn/haar arbeid. We willen geen winst, we willen groente, fruit, eitjes en vlees - en als het aan Menno ligt dus ook forellen! Een basisbehoefte als voeding mag nooit een instrument zijn voor een oneerlijk verdienmodel. Geen kapitalisme bij Herenboeren dus, maar juist idealisme.

Niet alleen voor heren, ook voor dames

Mochten er dames zijn die nu denken dat het alleen voor heren is, niets is minder waar. De Herenboerderij moet juist een plek worden waar iedereen zich welkom voelt, man of vrouw, jong of oud. Wil je op de hoogte blijven van Herenboeren Kennemerland? Stuur een mail naar herenboeren.kennemerland@gmail.com