Video

Plan Nieuw Zwembad gepresenteerd bij gemeente Castricum

Politiek
Enkele leden van de Initiatiefgroep met v.l.n.r. Dennis de Haas, Herman Rijsdijk, Arjen Fruitema, Rick van den Toorn, Peter Verbeek, Ed van ’t Riet, Peter van Splunder, Mark Röttgering, Leo van Schoonhoven en Gerard Min.
Enkele leden van de Initiatiefgroep met v.l.n.r. Dennis de Haas, Herman Rijsdijk, Arjen Fruitema, Rick van den Toorn, Peter Verbeek, Ed van ’t Riet, Peter van Splunder, Mark Röttgering, Leo van Schoonhoven en Gerard Min. (Foto: Aart Tóth)

CASTRICUM - De Initiatiefgroep Nieuw Zwembad heeft vorige week de presentatie van hun combinatie concept: zwembad + sporthal + (ook goedkope) 160 woningen op de vrijkomende locaties aan raad en college gepresenteerd. Het plan staat haaks op het plan van het college. Dat plan omvat alleen de bouw van een zo goedkoop mogelijk zwembad met, op de lange termijn van tien tot vijftien jaar, het aanbouwen van een sporthal. “De te voorziene problemen van het gemeentelijke plan, bijvoorbeeld hoe je een verwarming- en koeling installatie van nu, over vijftien jaar aan de dan benodigde grotere capaciteit koppelt, worden voor het gemak aan voorbij gegaan”, aldus de initiatiefgroep.

door onze verslaggever Aart Tóth

Woordvoerder initiatiefgroep Rik van de Toorn: “De woningbouw  in het huidige plan van de gemeente lost een stuk woningnood op. Dat is natuurlijk goed, maar ons plan is kwalitatief beter, voordeliger voor inwoners en voldoet meer aan de hoge duurzaamheidseisen.”

Initiatiefgroep Nieuw Zwembad bestaat uit specialisten 

De initiatiefgroep is zo’n zes jaar geleden ontstaan en bestaat uit specialisten op het gebied van: sporten, bewegen, inkoop, commercie, financiering, duurzaamheid, zwembadbouw, exploitatie van zwembad en sporthal. Allemaal betrokken inwoners uit de gemeente Castricum. In de loop der jaren zijn er steeds specifiekere specialisten ingezet. De Ondernemers Vereniging Castricum (OVC) staat vanaf het begin vooraan om zoveel mogelijk Castricumse ondernemingen aan het project te koppelen.

Het plan van de Initiatiefgroep is ook commercieel. Door meer gebruiksmogelijkheden te creëren worden de opbrengsten hoger. Van de Toorn: “Andere voordelen zijn het niet twee keer ‘omploegen’ van Noord End. Ook wil de groep gigantische begeleidingskosten van ambtenaren en hun ingehuurde deskundigen voorkomen. Tot nu toe is daar door de gemeente meer dan drie ton aan uitgegeven. Die kosten zullen nog gigantisch toenemen indien de opzet niet wordt aangepast.

Kosten besparen met het plan Nieuw Zwembad

“Met plan Nieuw Zwembad worden straks ook kosten bespaart”, voorspelt de Initiatiefgroep. Kosten  zelfs nog niet ingecalculeerd heeft in hun plan. Van de Toorn: “Bovendien bespaart onze zakelijke aanpak ook het discussiëren in raad en college. De aanpak van het college kan leiden tot een opstapeling van onzekerheden en het zoeken naar meerderheden.” 

De initiatiefgroep wordt door de huidige ingehuurde externe bureaus erkend en wordt betrokken bij de gemeentelijke route. Van de Toorn licht toe: “Steeds heeft de Initiatiefgroep aangegeven dat bij goed berekenen het alternatief van de Initiatiefgroep veel beter was dan dat van de gemeente. Het college wilde er niet van horen dus de verantwoordelijke wethouder ook niet. Daarom moest de Initiatiefgroep wel uit het overleg stappen. Immers de groep wist zes jaar geleden al dat het eigen alternatief kwalitatiever en goedkoper was dan het gemeentelijke plan. Daarom is de groep op eigen houtje doorgegaan. De groep is voor het - als de raad besluit over de eigen schaduw heen te stappen - zelf ontwikkelen van het plan.”

Ondernemers Vereniging Castricum betrokken

Ook de OVC voelt zich sterk betrokken bij het project. Het bouwbedrijf van het sportcentrum heeft aangegeven zoveel mogelijk werk bij plaatselijke onderaannemers onder te brengen. De OVC heeft jarenlang als onderdeel van de groep aan het plan meegewerkt om tot deze opzet te komen. De woordvoerder van de OVC zegt hierover: “De belangrijkste reden van onze betrokkenheid is het zeker stellen, waar dit mogelijk is, dat het project uitgevoerd wordt door de deskundige zwembad- en sporthal bouwers Vaessen en Van Dorp in combinatie met onze lokale ondernemers. Dat punt is tijdens de presentatie prima overgekomen. Iedereen die dat wil kan de financiële vergelijking tussen het gemeentelijke en Initiatiefgroep plan controleren. In de raad werd na de presentatie gevraagd hoe hard de cijfers zijn.” 

Onderstaande video brengt de verschillen tussen de twee plannen in beeld: 

Videomontage: Rob Berkemeier  

Architect Arjen Fruitema heeft het maken van de presentatie aan de raad voor zijn rekening genomen. Dennis de Haas heeft de ideeën en onderbouwing voor de twee vrijkomende bouwlocaties verzorgd. De OVC-vertegenwoordiging bestaat uit Herman Rijsdijk (mede-oprichter) en OVC-voorzitter Leo van Schoonhoven.

Reactie gemeente Castricum

Gemeente Castricum laat weten dat al vroeg in het traject de Initiatiefgroep Nieuw Zwembad aangegeven heeft ook een plan te hebben. “Wij hebben hier meerdere keren met de initiatiefgroep over gesproken, maar de plannen van de Initiatiefgroep gaan verder dan de opdracht die de raad aan het college heeft gegeven; bouw een zwembad met de mogelijkheid tot een modulaire aanbouw. In juli 2021 heeft de Initiatiefgroep aangegeven zelfstandig verder met hun plan door te gaan. Het plan van de Initiatiefgroep behelst een zwembad inclusief sporthal en de mogelijkheid voor woningbouw. De Initiatiefgroep heeft 28 oktober hun plannen gepresenteerd aan de gemeenteraad.  Dit plan is dus nadrukkelijk geen plan van de gemeente maar het plan van de Initiatiefgroep.”

Er liggen dus nu feitelijk twee opdrachten 

De opdracht die de raad eerder aan het college heeft gegeven om een zwembad met mogelijkheid tot modulaire aanbouw te bouwen op veld 5 en het plan van de Initiatiefgroep dat niet past in de opdracht van de raad aan het college. In het raadsplein van 28 oktober j.l. is afgesproken dat de raadsleden het plan van de Initiatiefgroep bespreken in de fracties om een ‘grondhouding’ op te halen die vervolgens aan het presidium wordt voorgelegd. In het presidium hebben alle fractievoorzitters van de partijen zitting en telt elke stem met 1 (anders dus dan in de gemeenteraad naar rato zetels). Als het presidium positief is dan zal de raad de opdracht aan het college (besluit) moeten intrekken en met een nieuw besluit moeten terugkomen. Wanneer de raad anders besluit gaat het college conform de eerdere besluitvorming door op haar ingeslagen weg.

Voorlopige conclusie

“Nu even afwachten of eerst het college en vervolgens de raad een zakelijke in plaats van politieke afweging maakt”, zegt van den Toorn. “Alle kwantitatieve en kwalitatieve aspecten dienen hierin te worden meegewogen. Na die toetsing kan de keuze gemaakt worden.” 

Wordt vervolgd!

Welk plan gaat het worden? Stuur een reactie naar redactie.cnb@rodi.nl


Schetsvoorstel woningbouw huidige zwembadterrein (Impressie: Fruitema)