Voorstel initiatiefgroep zwembad niet opgepakt

Algemeen
Leo van Schoonhoven wil als lid Initiatiefgroep gehoord worden.
Leo van Schoonhoven wil als lid Initiatiefgroep gehoord worden. (Foto: Aart Tóth)

CASTRICUM – Enige weken geleden kon u in deze krant lezen dat een burgerinitiatief, verzameld in ‘Initiatiegroep Nieuw Zwembad’, met een voorstel kwam. Raadslid Leo van Schoonhoven vind dat het idee niet serieus is opgepakt door het bestuur. 

Door: Aart Tóth

Het had wat weg van een aflevering van ‘Goede tijden, slechte tijden’ in de raad van de gemeente Castricum. Er was commentaar op de rol van Van Schoonhogen bij de initiatiefgroep Nieuw Zwembad. Het bij de gemeenschap betrokken raadslid heeft meegewerkt aan het creëren van het voorstel van de Initiatiefgroep. Dit deed hij echter al vanaf ver voor zijn raadslidmaatschap. 

Die initiatiefgroep bestaat geheel uit vrijwilligers: architecten, duurzaamheidsspecialisten, accountants en organisatiedeskundigen, een zwembaddirecteur en anderen. Het advies van de initiatiefgroep: bouw een zwembad en een sporthal in één keer, en start zo snel mogelijk met bouwen op de vrijkomende locaties. 

Op korte termijn worden daarmee de kosten hoger, maar op de lange termijn juist lager, door het combineren van de twee bouwprojecten.  Van Schoonhoven werd geblokkeerd deel te nemen aan de discussie omdat er volgens de griffie sprake zou zijn van belangenverstrengeling. Het gevolg hiervan was dat hij ook niet kon meestemmen voor het ingediende voorstel. 

Van Schoonhoven zat tijdens voorgaande bijeenkomsten over het zwembad vrijwillig op de tribune. Tot de heer Gerrit Krouwel van de VVD aan de raad vroeg of hij niet gewoon aan kon schuiven omdat hij veel van het onderwerp weet. De raad vond dat prima. Tijdens de toenmalige stemming was de stand 12 tegen versus 13 voor.

Van Schoonhoven heeft er nooit een geheim van gemaakt dat hij het voorstel van de Initiatiefgroep veel degelijker vindt dan dat van de gemeente. Hij stelt: “Wethouder De Haan wil kennelijk zo graag, dat hij de huidige periode kan afsluiten met zijn rammelende voorstel, omdat de gevolgkosten niet zijn opgenomen, dat alles moet wijken voor zijn ego en ambitie. Hij gaf afgelopen donderdag zelfs aan dat hij bij aannemen van de motie, dat hij deze niet zou uitvoeren.”

Het gaat nog spannend worden. Mogelijk zijn de komende gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart 2022 van invloed op de keuze nu. Wanneer er positief gestemd wordt over het voorstel, geeft de initiatiefgroep aan, dat er wat hen betreft geen vertragingen zullen komen.