Vitesse maakt korte metten met ‘angstgegner’ Spirit: 5-1

Vanaf de aftrap wist Vitesse de tegenstander flink onder druk te houden.
Vanaf de aftrap wist Vitesse de tegenstander flink onder druk te houden. (Foto: Joop Hollenberg)

CASTRICUM - De vier onderlinge competitieduels tot nu toe eindigden alle in winst voor de ploeg uit Hoogkarspel. Al snel werd duidelijk dat Vitesse een einde aan die negatieve serie wilde maken. Het eerste kwartier was de thuisploeg heer en meester zodat de 1-0 op het scorebord niet meer dan logisch was. Maar toen 5 munten later de eerste vlijmscherpe counter van Spirit meteen doeltreffend werd afgerond, was die suprematie volledig verdwenen. Toch kwam Vitesse vlak voor rust weer op voorsprong en die werd na rust met prima voetbal snel verder uitgebreid.

Door: Henny Reijnders

Vanaf de aftrap wist Vitesse de tegenstander flink onder druk te houden. In de 15e minuut bleek het afjagen van de verdediging net buiten de eigen 16 van Spirit ook succesvol! Via de op links vrijstaande Joey van Esveld werd spits Jort Kaandorp aangespeeld, die direct doeltreffend uithaalde: 1-0. Een totaal verkeerde terugspeelbal ver op de helft van Spirit was de inleiding van een razendsnelle counter met de 2 gevaarlijke aanvallers van Spirit in de hoofdrol. Luc Waardenburg wist vanaf links met een perfecte voorzet zijn maatje Jordy Klompe te bereiken die meteen onhoudbaar binnen knalde: 1-1. Nog geen 2 minuten later had Spirit zelfs op voorsprong kunnen komen. Uit een corner van rechts viel de bal voor de voeten van één van de aanvallers maar met een katachtige reflex wist keeper Tom Laan de inzet van heel dichtbij nog op de lijn te keren. Daarna ging de partij redelijk gelijk op. In de 43e minuut stond de verdediging van Spirit echter te slapen bij een snelle inworp van links en voordat ze er erg in hadden had Martijn Kuijs Vitesse op voorsprong geschoten: 2-1.

Na rust kwam Spirit er nauwelijks meer aan te pas. Al in de 53e minuut wist Joey van Esveld de bal na een voorzet van rechts prima te controleren en met een droge harde knal vergrootte hij de marge: 3-1. Drie minuten later werd het al 4-1 door Jort Kaandorp die een pass van Joey van Esveld doeltreffend afrondde. Zo’n 10 minuten later omspeelde Joey van Esveld op links zijn directe tegenstander en bood Rik Beentjes een niet te missen kans: 5-1. Dat waren ook de laatste acties van beide spelers die werden gewisseld voor de aanstormende talenten Bas Kiebert en Tom Jonker. Mede daardoor bleef Vitesse zoeken naar een hoge score, maar dat wist Spirit met veel inzet te voorkomen.