Natuurspeelplaats Sokkerwei aanwinst voor school en buurt

Algemeen
Wethouder Ron de Haan en kinderen van de Montessorischool.
Wethouder Ron de Haan en kinderen van de Montessorischool. Foto: Aart Tóth

CASTRICUM – Dat is nog eens andere koek. Een speelplaats zonder grote tegels en betonnen randen, maar een soort terug in de natuur verblijf. Vol trots wordt hier dan ook gesproken over een ‘Natuurspeelplaats’. Een plek met bomen, planten en speelattributen die daar goed bij passen. Leerlingen van de Montessorischool Castricum kunnen in de schoolpauzes hun hoofd leegmaken in een groene omgeving vol uitdagingen. De eerste fase van dit project is afgerond en dat wordt gevierd samen met wethouder Ron de Haan van Onderwijs. Leerlingen namen met de wethouder een loopbrug in gebruik, maar zonder dat de wethouder hem betreed. Er blijkt zelfs een vervolg te komen achter deze eerste fase.

Door: Aart Tóth

Het project kwam tot stand door een samenwerking tussen school en gemeente. Tijdens de in gebruikstelling was het weliswaar fris, maar gelukkig geen regen dus liep alles op rolletjes. Schooldirecteur Emé Jonkman gaf in haar openingswoord nog even een uitleg hoe deze Natuurspeelplaats tot stand was gekomen. “Het grasveld dat aan ons plein grenst, is van de gemeente. Het idee kwam van ouders. School en ouders vroegen de gemeente of we hier niet gezamenlijk iets mee konden doen. We willen allemaal vergroenen en zo snijdt het mes aan twee kanten.’’

Het resultaat is dat de kinderen tijdens pauzes en voor schooltijd zich kunnen uitleven in een gebied waar de natuur voorop staat. Te zien zijn een heuvel met een wadi met loopbrug. De natuurspeelplaats geeft alle mogelijkheden tot bewegend en ontdekkend leren. De school gaat voor verdere aanleg en onderhoud ook samenwerken met het Clusius College. De Natuurspeelplaats is openbaar, ook kinderen uit de buurt kunnen hier spelen.

Scholen vergroenen

Wethouder de Haan roemde daarna de werkwijze van de school en vulde aan: ”We hebben in ons groenbeleid geld gereserveerd voor het vergroenen van schoolpleinen. De Montessori is de eerste, elk jaar kan een andere school in aanmerking komen. We gaan voor groei en bloei en veel variatie. Fijn voor spelende kinderen maar ook voor bijvoorbeeld de insectenwereld. Daarom zijn we heel blij dat de school bij ons aanklopte en werken we graag mee.” De gemeente geeft subsidie voor de beplanting. Onder applaus werd via de loopbrug het deel in gebruik genomen en klommen kinderen van de school over de brug richting wethouder om blokken te brengen. Na een regenbui zal er regenwater onder de brug worden verzameld, waarna het nog spannender wordt er overheen te klimmen. Voor de zekerheid is al reservekleding aanwezig op de school. Naar verwachting ziet de Natuurspeelplaats er in het voorjaar wat groener uit, wanneer het gras weer gaat groeien.

Volgend jaar planten

De Natuurspeelplaats is ontworpen door De Twee Heren, een bedrijf dat zich bezighoudt met het natuurlijk en duurzaam inrichten. De speelplaats is nog niet af. De basis is nu gelegd, een natuurlijke ondergrond met hoogteverschillen waardoor waterpartijen kunnen ontstaan. De speeltoestellen zijn inmiddels geplaatst. Er zijn ook plannen voor onder meer een pannaveldje en een waterpomp. Daarvoor gaat de Montessorischool fondswervingsacties houden.