Er kan gebouwd worden bij Laamens

Algemeen
Artist impression van de openbare ruimte tussen wooneenheden.
Artist impression van de openbare ruimte tussen wooneenheden. (Impressie: Vastesteen)

AKERSLOOT – Na opnieuw opmerkingen en aanpassingen is de gemeenteraad van gemeente Castricum in principeakkoord met de woningbouw van maar liefst 98 appartementen, waarvan 36 in de sociale sector. We hebben het hier over het gebied van Jachthaven Laamens aan de Geesterweg in Akersloot. De plannen liggen er al vanaf 2018 en zijn al meerdere malen op verzoek van omwonenden en politiek aangepast. Nu ziet het eruit dat er grote steun is en kunnen er echt plannen gemaakt worden om te beginnen met de ontmanteling van de huidige bebouwing.

Door Aart Tóth

Enige wensen vanuit de politiek is het terrein openbaar houden, waardoor ook niet bewoners kunnen genieten van de groene omgeving. Ontwikkelaar Vastesteen wil het gebied echter afsluiten bij zonsondergang, dus daar gaat wethouder Paul Slettenhaar nog het gesprek over voeren. De raad wil het immers open houden om toegang tot het Alkmaardermeer ter plaatse te handhaven. Daarbij zijn er vanuit bewoners grenzend aan het complex bedenkingen geuit over de capaciteit van parkeerplaatsen. Zij verwachten parkeerdruk in hun woongebied. Na een opmerking vanuit GroenLinks door raadslid Brinkman om er een blauwe zone van te maken, bleek de haalbaarheid nihil vanwege handhaving en daarmee samenhangende kosten.

Woningprobleem belangrijker dan parkeerprobleem

Aansluitend werd het woningprobleem van de gemeente Castricum belangrijker gevonden dan het parkeerprobleem. Politieke partij Forza wilde de toewijzing van sociale woningen laten doen door Kennemer Wonen, maar dat stuitte op verzet omdat dan de toewijzing voor de hele regio van toepassing is. Ontwikkelaar Vastesteen had daarbij al toegezegd dat de toewijzing daarvan uitsluitend aan inwoners van gemeente Castricum zal plaatsvinden. Mooi vooruitzicht voor de krappe markt wat betreft sociale woningbouw. Wanneer men begint met het vrijmaken van het bouwterrein is nog niet bekend, maar voorlopig zijn bovenstaande berichten een opsteker voor woningzoekenden in gemeente Castricum.