(Foto: Aangeleverd)

Byzantijnse zang op Tweede Paasdag

CASTRICUM - Op maandag 22 april zal er in de Pancratiuskerk in Castricum muziek klinken die daar nog niet vaak te horen is geweest. Door het gerenommeerde Hoorns Byzantijns Mannenkoor worden er Oosters-orthodoxe gezangen in alle gradaties vertolkt: zowel de ingetogen liederen uit de Lijdenstijd als de feestelijke uitbundige liturgische gezangen van Pasen. De kerk is open om 19.00 uur, aanvang concert 19.30 uur. De entree bedraagt € 15,00 incl. pauzedrankje.

Kaarten zijn online verkrijgbaar via http://www.ticketkantoor.nl/shop/zca01 en voorafgaande aan de kerk. Verdere info: www.zingenenzo.com

Het Hoorns Byzantijns Mannenkoor neemt u mee in de rijke tradities van de Slavisch Byzantijnse zangcultuur. Het repertoire bestaat uit vespergezangen, liederen van de Grote en Heilige Week (Goede Week) en het triomfantelijke feest van de Opstanding: Pasen .

Kerk-Slavisch

De gezangen zijn divers van karakter: een afspiegeling van de rijkdom, die de vooral Russische liturgische zangcultuur kent: van Middeleeuws unisono, via monastieke traditie tot ongekende 21-eeuwse klanken van Roman Hurko en Maximilian Steinberg naast aandacht voor grote Russische componisten als Rachmaninov en Tschaikovskyj. Alle gezangen zingen we in het Kerk-Slavisch.

Het Hoorns Byzantijns Mannenkoor staat al ruim 35 jaar garant voor geestrijke uitvoeringen van Russische kerkmuziek in monastieke stijl naast aanstekelijk wereldlijk repertoire. Dirigent is Grigori Sergei Sarolea. Hij is een meester in uitvoeren (met Nederlandse zangers van divers pluimage en gezindte) van deze specifieke klanken, die nog altijd in Byzantijnse kerken te Rusland gezongen worden.

Brede kijk

De (van oorsprong rooms-katholieke) ouders van Grigori ontmoetten elkaar in het koor van een Byzantijns kerkje in Den Haag. Grigori werd Byzantijns gedoopt en leerde de muziek en riten vanaf zijn geboorte. Zijn opleidingen en rijke ervaring geven blijk van zijn brede kijk op muziek en uitvoeringspraktijk. Naast zijn decennia lang dirigentschap bij diverse Byzantijnse koren is hij ook actief als docent, zanger, muzikant, componist en schrijver.

Tweede Paasdag in de Russische sferen. Beleef dit 22 april mee in de St. Pancratiuskerk aan de Dorpsstraat 113, 1901 EK Castricum.

Meer berichten