Schilderkunst in de Nederlandse Gouden Eeuw

Algemeen
Tegenwoordig worden voor de schilderijen van de meesters uit de Gouden Eeuw grote bedragen betaald.
Tegenwoordig worden voor de schilderijen van de meesters uit de Gouden Eeuw grote bedragen betaald. Foto: Aangeleverd

CASTRICUM - Tegenwoordig worden voor de schilderijen van de meesters uit de Gouden Eeuw grote bedragen betaald en haalt de ontdekking van een 'nieuwe' Rembrandt het wereldnieuws. Maar hoe kwamen dergelijke schilders tot grote roem, als ze die in hun eigen tijd al behaalden? Hoe werd je kunstschilder in Amsterdam, Haarlem of Alkmaar, hoe kwam je aan opdrachten en waar kon je je werk slijten? Op donderdag 9 mei verzorgt kunsthistoricus Martijn Pieters een lezing over het schildersambacht in de 17e eeuw in de bibliotheek in Castricum.

Ambacht, productie en klandizie

Geschat wordt dat er in de Gouden Eeuw in Nederland tenminste 5 miljoen schilderijen geproduceerd zijn door uiteenlopende schilders. Deze werken vonden hun weg naar de woningen van particulieren, naar de buitenhuizen in de Beemster en het duingebied, naar schuilkerken en publieke gebouwen. Schilders moesten bij deze productie rekening houden met veranderingen in smaak en gewaardeerde thema's. Deed men dat niet, betekende dat een terugloop in inkomen en reputatie.

Martijn Pieters is kunsthistoricus en verzorgt sprankelende en inspirerende lezingen over uiteenlopende onderwerpen uit de kunstgeschiedenis. Donderdag 9 mei om 20.00 uur in Bibliotheek Kennemerwaard locatie Castricum (Geesterduinweg 1).

De toegang is € 6,- (leden van de bibliotheek en leden van Oud-Castricum betalen € 5,-). Aanmelden kan via de website www.bibliotheekkennemerwaard.nl via de agenda of in de bibliotheek (u betaalt met pin).