Zwembad De Witte Brug stabiel in onzekere tijden

Partnerbijdrage
Directeur Herman Rijsdijk bij het 25 meterbad.
Directeur Herman Rijsdijk bij het 25 meterbad. Foto: Yvette van der Does

CASTRICUM - Met het loslaten van het tijdslot kan er weer maximaal gebruik gemaakt worden van de faciliteiten bij Zwembad De Witte Brug. Met Directeur Herman Rijsdijk blikken we terug op het afgelopen half jaar waarin het zwembad dicht moest en de directie op zoek ging naar oplossingen om het hoofd boven water te houden. 

Zwembaden kloppen noodgedwongen aan bij hun gemeenten voor financiële steun in corona-tijd. De Witte Brug niet. “Twee volle maanden gingen we dicht. Half mei konden we met aanpassingen weer open, wel met een tijdslot. Die laatste beperking is er bij ons zwembad nu gelukkig af. Wel hebben we nog de aangepaste routing en gebruiken we de sauna als kleedruimte voor het zwembad. We merken wel dat mensen nog wegblijven, want we zitten nog niet aan het gemiddelde bezoekersaantal van voor de crisis. Dit komt omdat veel van onze vaste zwemmers ouderen zijn, zij behoren tot de corona risicogroep. Toch kan er sinds mei veilig gezwommen worden, alles is ‘coronaproof’. Het chloor in de baden heeft sowieso een desinfecterende werking.”

Rijsdijk hoorde ook dat ouderen het lastig vonden om via het internet te reserveren. “Gelukkig is verplicht reserveren nu niet meer nodig. Mensen kunnen gewoon bij onze kassa betalen en dan via de aangepaste routing het zwembad in en uit. De vaste bezoekers zijn blij dat ze hun vaste baantjes weer kunnen trekken.”

Liquiditeitsproblemen

Het zwembad met verzorgingsgebied Castricum, Egmond, Bergen, Heiloo, Uitgeest, Akersloot en Heemskerk heeft, om financieel gezond te blijven, gekozen om zich de komende tijd te focussen op extra zwemlessen. “We hebben het financieel een stuk minder, maar met de inkomsten van de extra zwemlessen lopen we minder risico. We hebben puur vanuit de markt gedacht.” Het rooster is aangepast en te vinden via de website. Er is minder ruimte voor recreatief zwemmen, maar de roosterwijzigingen zorgen er tegelijkertijd wel voor dat er geen ontslagen vallen en het zwembad niet in de liquiditeitsproblemen komt. “We houden de agenda voorlopig zo, stabiel en zonder gekkigheid, want onzeker zal het de komende tijd toch nog wel even blijven!”

Zwemvaardigheid kan afnemen

Zwemvaardigheid kan afnemen, zo blijkt uit een aantal onderzoeken. Het is dus belangrijk om regelmatig te zwemmen. Rijsdijk vult aan:”We weten het zelf ook van kinderen die je na het behalen van hun diploma hier niet niet meer terugziet. Geen water meer ingaan. Er is uit de onderzoeken naar voren gekomen dat dit echt risico’s met zich meebrengt.”

Rijsdijk raadt ouders dan ook aan om hun kinderen regelmatig naar het zwembad te brengen. Zeker omdat Castricum ook een strand heeft. “Ouders kunnen gewoon langs de kant toekijken. Ze zijn niet verplicht om ook het water in te gaan.”