Ida en Johan Bakker van ‘Bij Bakker’ vertrekken naar Frankrijk

Partnerbijdrage
Glunderende Ida Bakker (rechts) en dochter Simone op haar laatste officiële dag ‘Bij Bakker’ de 'Snoepwinkel voor kunstenaars'.
Glunderende Ida Bakker (rechts) en dochter Simone op haar laatste officiële dag ‘Bij Bakker’ de 'Snoepwinkel voor kunstenaars'. (Foto: Aart Tóth)

CASTRICUM – Ida Bakker, geboren Boots, is haar werkzame leven gestart bij de Hoogovens op de typekamer. Vanuit de woonplaats Zuid-Scharwoude maakte ze elke dag de rit heen en terug. Intussen Johan Bakker tegengekomen, waaruit Rob & Simone Bakker het gezin verreikte. In 1983 verhuisde het gezin naar Castricum, waar Johan zijn timmerbedrijf/glashandel voortzette. Al snel kwam het stel erachter dat Castricum iets anders was dan Zuid-Scharwoude, toen klanten voor reparaties kwamen. Ida ging op zoek naar een lijstenmaker, die ze vond in Jan, waar ze zelf het vak van geleerd had.

Bedrijf in beeld dossier

door onze verslaggever Aart Tóth

Het assortiment lijstenhout werd uitgebreid van klassiek tot modern en de klantenkring groeide. Er waren daarbij ook nog wat kunstzinnige types die ook een blik in de winkel/lijstenmakerij wierpen en dachten als je lijsten maakt voor schilderijen heb je ook wel verf. Dat was niet zo, maar binnen de kortste keren had Ida dat geregeld en langzamerhand kwamen er steeds meer tubes verf in allerlei kleuren en samenstelling bij. Kwasten, penselen en verdere hulpmiddelen maakte het assortiment compleet en dat is nog steeds zo.

Verliefd op haar vak

Intussen was de lijstenmakerij zo’n succes dat er uitbreiding kwam in de personele bezetting met buurman Ton en ook nog Mildred. Ida Bakker zelf was verliefd op haar vak, wat ze met volle overgave gedaan heeft. “Ik heb zoveel mooie dingen mogen maken en er zo van genoten”, vertelt Ida enthousiast. Simone haar dochter was intussen ook allang tot ‘Bij Bakker’ lijstenmakerij toegetreden en had de kunst en kennis over schildersspullen, verf en aanverwanten ook in haar vingers.

In 2018 verkochten Johan en Ida het pand Dorpsstraat 102, waarbij de winkel gewoon gevestigd bleef en dochter Simone doorging, wel zonder lijstenmakerij. Simone drukte haar stempel op de winkel met de toevoeging ‘Snoepwinkel voor Kunstenaars’. Johan en Ida gaan wat meer van hun vrije tijd genieten en wat meer in hun geliefde Frankrijk vertoeven, alhoewel Ida nog vaak genoeg gezellig aanwezig zal zijn om af en toe bij te springen. 

Vele klanten wensen haar daarbij veel geluk en gezondheid en onze redactie natuurlijk ook. 

Vanaf 1 januari is Simone dus officieel de eigenaar van de ‘De Snoepwinkel voor Kunstenaars’.

Voor kunstenaarsbenodigdheden kun je bellen en mailen met de winkel. Kijk voor bestellingen op: Facebook De Snoepwinkel voor kunstenaars