Hoe de brandweer geoefend blijft in Corona tijd

Partnerbijdrage
Brandweerman tijdens Vitual Reality oefening.
Brandweerman tijdens Vitual Reality oefening. (Foto: aangeleverd)

REGIO - Brandweermensen moeten geoefend blijven om hun vak zo optimaal mogelijk uit te kunnen voeren. (Technische) ontwikkelingen volgen elkaar snel op, maar ook het samenwerken met directe collega’s is van groot belang om snel en efficiënt te kunnen handelen bij incidenten. Hulpverlenen gaat 24/7 door en kan niet aan kwaliteit inboeten. Oefenen is voor brandweermensen cruciaal om hun taak, vaak in moeilijke omstandigheden, veilig en goed uit te kunnen voeren. Helaas, door Coronamaatregelen, is ook bij de brandweerorganisatie veel stil komen te liggen, waaronder het praktisch oefenprogramma. Komende weken starten we echter (coronaproof) weer op.

Oefeningen van brandweermensen werden eerder al afgeschaald qua intensiteit

Oefeningen van brandweermensen werden eerder al afgeschaald qua intensiteit, maar vanwege de lockdown en avondklok kwam dit gehele programma eind 2020 stil te liggen. De voortdurende afweging tussen de noodzaak van het borgen van vakmanschap versus het voorkomen van besmettingen èn onze maatschappelijke voorbeeldfunctie, maakt het moeilijk, maar niet onmogelijk geoefend te blijven. Online kon al volop geoefend worden, en ook op 1,5 meter afstand werden creatieve oplossingen gevonden, bijvoorbeeld met Virtual Reality oefeningen. Uiteraard is dit voor een brandweerman of –vrouw niet voldoende. Een tijdje niet praktisch oefenen is nog te verantwoorden; maar we belanden nu langzaam in een situatie, waar het uitblijven van fysiek oefenen te lang voortduurt.

De brandweerorganisatie achter de mannen en vrouwen op straat staat echter niet stil. We hebben ons ondertussen ontwikkeld op het ‘Corona-proof’ maken van onze praktische oefeningen en daarin zijn we gegroeid, mede ondersteund door een brancherichtlijn. Daarom starten we als korps Kennemerland de komende weken kleinere oefeningen weer op. We richten ons op oefeningen die bijdragen aan het doel om risico’s op onveilige situaties te verkleinen. Uiteraard houden de mensen zich aan de coronamaatregelen en vinden deze oefeningen plaats buiten het venster van de avondklok.

Brandweer en GGD: op meerdere fronten een sterke samenwerking

Veiligheidsregio Kennemerland heeft zowel de GGD als de brandweer onder haar hoede. De brandweerorganisatie biedt momenteel heel wat ondersteuning aan de GGD, rondom bijvoorbeeld teststraten en entryscreening.

Collega’s uit ons brandweerkorps, maar ook vanuit de GGD zijn bereid hier hun ervaringen over te delen. Zo vertelt collega Maurice, vrijwilliger bij Brandweer Beverwijk graag meer over zijn taak als projectleider bij het ‘screenen’ van binnenkomende reizigers op Schiphol en in de haven van IJmuiden. Op Schiphol bijvoorbeeld, lopen medewerkers dagelijks tien tot vijftien kilometer (!) tussen de verschillende gates in de overdekte luchthaven. Maurice: “Het leuke vind ik ook dat collega’s van alle rangen en standen daar fantastisch met elkaar samenwerken. Iedereen binnen de organisatie is één telefoontje van je verwijderd. Of je nu een hoofdofficier bent of aspirant brandwacht: we hebben allemaal hetzelfde doel en we doen het samen.”