Scholen blijven dicht, Florian’s Vogelmuseum blijft wel open

Cultuur
Florian en zijn vriend Boris bij een van de twee vogelkasten van het museum in de Piet Heinlaan in Castricum.
Florian en zijn vriend Boris bij een van de twee vogelkasten van het museum in de Piet Heinlaan in Castricum. (Foto: Yvette van der Does)

CASTRICUM - Er staan twee opvallende kastjes op de erfafscheiding aan de Piet Heinnlaan 1 in Castricum. En er staan twee jongetjes naast. Boris en Florian, de laatste is eigenaar van Florian’s Vogelmuseum. Het mini-museum is nog in opbouw, maar gelukkig blijft het open. Iedereen kan er een kijkje komen nemen. Florian is nog op zoek naar uilenballen, bijzondere veren, vogelnestjes, nestkastjes, eigenlijk alles wat met vogels te maken heeft.

door Yvette van der Does

Florian werd afgelopen dinsdag 9 en krijgt, net als alle andere basisschoolkinderen nog tot 9 februari thuisonderwijs. Zo kan hij wel de hele dag goed toezichthouden op zijn tentoonstelling en zien wie geïnteresseerd is en een blik werpt op zijn uilenballen, vogelnesten en -veren.

Er is nog leven naast corona

Florian springt van het muurtje af en laat ons zien dat er nog leven is naast corona. “Als je goed om je heen gaat kijken dan zie je een heleboel”, vertelt hij enthousiast. “Maar je kunt ook naar beneden kijken, dat is ook nuttig hoor!” We volgen Florian over het grasveld voor zijn huis. Wij zien niets, Florian van alles. “Je ziet dat hier goede grond is voor wormen en daar komen meeuwen graag op af.” Florian doet na hoe een meeuw trappelt om de wormen naar boven te lokken. Verderop spotten we er meteen een op een dak.

In de Piet Heijnlaan waar Florian met zijn vader en stiefmoeder Sarah woont komen tientallen soorten voor. Regelmatig ook minder voorkomende vogels zoals putters, een ijsvogel, roofvogels. Er woont bij Florian zelfs een vuurgoudhaan om de hoek. Florian verklapt graag waar hij woont en vraagt ons mee te lopen naar de J.J. van Nesstraat. Jammer, de haan was niet thuis. Wel drie kauwtjes, maar daar worden wij niet warm of koud van. Het vinkje is wel weer leuk, die zijn kleurrijker dan je misschien denkt.

In het voorjaar is Florian gestart met Florian’s Vogelmuseum

In het voorjaar van 2020 is Florian gestart met zijn museum. Eén kastje is al goed gevuld. Er liggen allemaal verschillende nesten in. Een koolmeesnest, winterkoning nest. Het is is zeg maar dé nestkast onder de nestkasten. Hij vindt de nesten in het bos en heeft er een aantal gekregen. Nee, natuurlijk zit er geen koekoeksnest bij.

Florian kent alle vogels in Europa uit zijn hoofd

Interesse voor de natuur lijkt hij van zijn vader te hebben overgenomen. Herman Zevenberg is namelijk geoloog, eigenaar van GeoRockShop (een website voor fossielen, mineralen en geologische materialen) en oprichter van Paleontica, een community dat tot doel heeft informatie over geologie en fossielen op te bouwen en beschikbaar te maken voor het grote publiek. Een handige adviseur dus voor het jongetje met het vogelmuseum. Herman trots: “Florian is gek op de natuur, maar vooral gek op vogels. Hij weet alle vogels uit Europa uit zijn hoofd en studeert nu op al hun Latijnse namen.”

Museum recentelijk uitgebreid met nog een kast

Recentelijk heeft Florian het museum uitgebreid met een tweede kastje. Hij zoekt nog spullen om erin tentoon te stellen. Wie nog vogelattributen thuis heeft liggen en het aan Florian’s Vogelmuseum wil afstaan kan aanbellen bij Piet Heinlaan 1 (hoek M.H. Tromplaan) in Castricum. Florian’s Vogelmuseum is te bereiken via mail: vogelmuseum@fossiel.net

Loop hieronder mee met Florian en Boris door de buurt.