Ongezonden

Walking on Sunshine, een bijdrage aan de RES-discussie

Ingezonden
Sedum en zonnepanelen op dak PaanZee, is dat een goed idee?
Sedum en zonnepanelen op dak PaanZee, is dat een goed idee? (Foto: Google Maps)

Beste Gemeenteraad van Castricum,

In de informatieronde op 18 mei aanstaande omtrent de RES, ter voorbereiding van de commissievergadering op 27 mei, willen wij als meedenkende betrokken inwoners een idee inbrengen om als gemeente Castricum met een aantal partijen rond de tafel te gaan zitten om een overeenkomst op te stellen voor de overdekking van PaanZee met daken van sedum en zonnepanelen. Zo kan er een dubbelfunctie gerealiseerd worden in deze tijd van grondschaarste.

door Frank de Louw en Fenneke de Kramer

Zoals waarschijnlijk bekend is dit in Bloemendaal aan zee, weliswaar zonder sedum, al gerealiseerd. Daar liggen 5000 panelen. Wij hebben ons laten informeren dat bij PaanZee 15.000 panelen mogelijk zijn.

De gemeente Castricum is geen eigenaar van deze parkeerplaats. Gelukkig omarmt PaanZee het idee van duurzaamheid en heeft zover wij weten uw raad al geïnformeerd over een gedeeltelijke overkapping met zonnepanelen ten behoeve van haar klanten. Een mooi begin, maar wij denken dat er groter gedacht moet worden.

De energietransitie zoals de RES nastreeft, is uiterst urgent en dient met zoveel mogelijke partijen ter hand genomen worden. Gelukkig zijn er vele mensen en groepen in Castricum te vinden, zoals Calorie, die zich hiervoor willen inzetten. Het realiseren van zonnestroom met 15.000 panelen bij PaanZee zou werkelijk een goede stap in de richting zijn. De vraag is of de gemeente ten aanzien van de RES met andere plannen een vergelijkbare opbrengst in korte tijd kan realiseren.

De opgaaf om dit plan tot werkelijkheid te maken, is groot. Er zullen vele beren op de weg zijn, maar we zijn ervan overtuigd dat de gemeente Castricum het aan kan, als de wil er maar is.

Ten eerste moet natuurlijk de eigenaar overtuigd worden dat de bewoners van Castricum beter af zijn met dit plan, het algemene belang vraagt om groot te denken.

We moeten ons realiseren dat er een nieuwe stroomkabel naar een verdeelstation zal moeten komen, die al die opgewekte energie kan transporteren. Daar zit een duur prijskaartje aan. Er moet

financieel overleg zijn met Liander, de provincie, misschien zelfs met Brussel. De mogelijkheid van een burgerinitiatief om een zonnenpaneel te adopteren moet onderzocht worden, mogelijk met een grote reductie voor de deelnemers bij het parkeren op PaanZee.

Als de panelen er eenmaal liggen, zal deze investering zichzelf uiteraard terugverdienen.

Toen we van de week als fietser en wandelaar weer lang moesten wachten om te kunnen oversteken bij de Zeeweg zagen we ineens ook de mogelijkheid van stoplichten gevoed door de opgewekte stroom.

Stelt u zich eens voor hoe Castricum met deze wezenlijke bijdrage aan de energietransitie op de kaart wordt gezet. Hoe inspirerend kan het zijn voor de inwoners, velen maken zich grote zorgen over de toekomst van hun kinderen met deze klimaatcrisis die er onvermijdelijk aankomt. We stellen ons voor dat er in het verlengde van dit project ook straten in Castricum gezamenlijk actief willen worden om hun daken te gaan bedekken met panelen. Met gezamenlijkheid is grote kostenreductie mogelijk.

WALKING ON SUNSHINE naar een schonere, zonnigere toekomst!

Frank de Louw en Fenneke de Kramer

Reageren? Tel.: 06-12909689  of stuur een mail aan: fenffenf@yahoo.com