Kom kijken hoe je ijzer maakt! - Buitenevenement bij Huis van Hilde

  Nieuws
'Kom kijken hoe je staal maakt' 7 en 8 juli, Huis van Hilde. (Foto: Silvana Burnes)
'Kom kijken hoe je staal maakt' 7 en 8 juli, Huis van Hilde. (Foto: Silvana Burnes) (rodi.nl)

CASTRICUM - Op het plein voor Huis van Hilde worden op 7 en 8 juli ijzerovens gebouwd en wordt ijzer gewonnen zoals dat vroeger ging. Bezoekers kunnen de bouw en de ingebruikname van de ovens mee beleven, en kennis maken met ambachten zoals smeden, leer bewerken en tin gieten.
Professionele ijzerwinners gaan in teams van onder andere Tata Steel en het Hoogovensmuseum aan de slag. Kinderen kunnen leren vuur maken en pizza bakken. Gedeputeerde Jack van der Hoek zal op zondagmiddag het startsein geven voor de opening van de ovens met als resultaat 'ijzer'.
Op het plein voor Huis van Hilde worden 7 en 8 juli op ambachtelijke wijze ijzerovens gebouwd van leem (klei, stro, zand en water). De smid zal ijzer smeden, er wordt vuur gemaakt en ijzer geroosterd; bezoekers kunnen alle aspecten rond het ijzer maken volgen. Een team in middeleeuwse kledij gaat vroeg in de ochtend al aan de slag, zodat de eerste oven zaterdagmiddag al kan worden geopend; een spannend moment!
Het evenement wordt georganiseerd bij de nieuwe tentoonstelling ‘Sporen onder het Staal’ over de historie en archeologie van het land onder Tata Steel, en is mede mogelijk gemaakt door de provincie Noord-Holland, Tata Steel, het Hoogovensmuseum en de gemeente Castricum.
Huis van Huilde, Westerplein 6, Castricum. De toegang is 7,50 euro, inclusief toegangsbewijs voor Huis van Gilde. Kinderen tot en met 17 jaar betalen 5 euro (inclusief pizza's bakken). Medewerkers van Tata Steel betalen 6 euro en hun kinderen betalen 4 euro (aanmelden via backoffice@huisvanhilde.nl).

Meer berichten