Bijzondere tentoonstelling in Huis van Hilde - `Gezichtsreconstructie van de Rus` op 4 oktober onthuld

Nieuws
De messing plaat van de tas van de Rus: in oktober te zien  tijdens een bijzondere expositie in Huis van Hilde. (foto aangeleverd)
De messing plaat van de tas van de Rus: in oktober te zien tijdens een bijzondere expositie in Huis van Hilde. (foto aangeleverd) rodi.nl

CASTRICUM - In Huis van Hilde in Castricum is een heel bijzondere Vondst van de Maand te zien: de persoonlijke bezittingen van een in 1799 gesneuvelde Russische soldaat. In de vitrine liggen een koperen schildje met het wapen van de Russische tsaar, een fragment van een leren tas, knopen en een gesp van zijn uniform, en een musketkogel.

De vondsten zijn in 2013 gedaan in Castricum. Deze gratis toegankelijke, tijdelijke presentatie is een voorproefje van de tentoonstelling ‘Vijand in het Zand’ die vanaf 5 oktober te zien is, met daarin o.a. de reconstructie van het gezicht van de Rus.
In de duinen van Castricum werd in 2013 het skelet gevonden van een grenadier uit het Russische leger. Hij sneuvelde waarschijnlijk op 6 oktober 1799 tijdens de Slag bij Castricum. Deze veldslag vormde het keerpunt in de opmars van het Engels-Russische invasieleger in Noord-Holland, dat het Frans-Bataafse bezettingsleger wilde verjagen. Meer dan 5000 soldaten sneuvelden, raakten onder het zand en werden vergeten. Door het verstuiven van het duinzand komen ze zo nu en dan tevoorschijn; zo ook het skelet van deze Russische soldaat.
Bij de Rus lagen een koperen schildje, 45 tinnen knopen van een uniformjas, een kogel en andere vondsten. DNA- en isotopenonderzoek leverde informatie over zijn herkomst en zijn uiterlijk. Op 4 oktober zal de reconstructie van zijn gezicht worden onthuld. Deze zal vanaf vrijdag 5 oktober in de tentoonstelling ‘Vijand in het Zand’ over de Slag bij Castricum voor publiek te zien zijn. De tentoonstelling duurt tot en met 31 maart 2019.

De messing plaat van de tas van de Rus: in oktober te zien  tijdens een bijzondere expositie in Huis van Hilde. (foto aangeleverd)