Gemeenteraad Castricum pakt uitgavepatroon Buch organisatie aan

Politiek
In de toekomst geen bedragen meer in de BUCH, die hoger zijn dan de maandelijkse betalingen die voor 2021 zijn begroot.
In de toekomst geen bedragen meer in de BUCH, die hoger zijn dan de maandelijkse betalingen die voor 2021 zijn begroot. (Foto: Aart Tóth)

CASTRICUM - Al eerder liet eenmansfractie Van Schoonhoven in de media een nogal kritisch geluid horen over de ambtelijke Buch-organisatie. De ambtelijke diensten van vier gemeenten werken in Buch-verband samen om beleid, kennis, uitvoerende taken en kosten te delen. De samenvoeging gebeurde in 2015 en zou op termijn tot een forse kostenreductie moeten leiden. Bij de start was de Buch begroting 53 miljoen. Dit jaar liepen de kosten op naar 72 miljoen. 

door onze verslaggever Aart Toth

De fractie Burgerforum van Leo van Schoonhoven liet een paar weken geleden al via de media weten dat een kostenstijging van de Buch leidt tot minder investeringsmogelijkheden in publieke voorzieningen. Door het uit de hand lopen van de kosten kunnen zaken voor inwoners niet meer worden uitgevoerd. Intussen is de gemeenteraad van Castricum in totaliteit doordrongen van de precaire situatie. De raad heeft dan ook een brief gestuurd naar de collega-gemeenteraden van de andere Buch-gemeenten, in de hoop dat ook zij het Buch functioneren heroverwegen. 

Afspraken over kostenbesparingen niet nagekomen

De gemeente Castricum is door de Provincie Noord-Holland onder preventief toezicht geplaatst. Een sluitende begroting voor de jaren 2022, 2023 en 2024 lukt niet zonder dat de BUCH daar zijn bijdrage aan levert. De brief maakt duidelijk wat er speelt. De afspraken over kostenbesparingen zijn niet nagekomen. Het aantal ambtenaren is met 100 m/v gestegen. De begroting is opgelopen van 53 miljoen in 2017 tot 72 miljoen euro in 2021. En daar komt de externe inhuur nog bij. 

De raad wil dat de Buch komt met Dienstverleningsovereenkomsten (DVO’s). Hierin worden standaardtaken en plustaken aangegeven. De standaardtaken worden geharmoniseerd en de kosten naar rato van het aantal inwoners toebedeeld. Van de plustaken worden de kosten aan de specifieke gemeente toebedeeld. De raad wil ook een huisvestingsplan zien en het beperken van de inhuur van externen. Een beleidsplan om de organisatie de komende jaren zo fit en gezond mogelijk te krijgen is ook noodzakelijk.

Geen toestemming meer voor overschrijding van de BUCH-bijdrage

De ondertekenaars van de brief geven het Castricumse college geen toestemming meer voor overschrijding van de BUCH-bijdrage. De raad wil dat de werkorganisatie zo spoedig mogelijk zijn zaken op orde krijgt. Dit betekent dat er door Castricum in de toekomst geen bedragen meer worden overgemaakt die hoger zijn dan de maandelijkse betalingen die voor 2021 zijn begroot. Leo van Schoonhoven: “Eindelijk grijpen we in. Ik ben er blij mee. En nu afwachten wat dit voor gevolgen m.b.t. de samenwerking gaat hebben. Ik ben benieuwd.” De ondertekenaars zijn VVD, CDA, CKenG, GDB, Forza, PvdA, D66, GroenLinks, De Vrije Lijst, Fractie Van Schoonhoven, Fractie Huslage.

Wilt u reageren? Stuur een mail naar onze redactie: redactie.cnb@rodi.nl