Ingezonden bericht: Onjuiste voorlichting bewoners Verkeerspilot Dorpstraat

Politiek
Verlengde Overtoom.
Verlengde Overtoom. (Foto: Aart Tóth)

Geachte Burgemeester, Wethouders en Raadsleden,

Als bewoners aan de Verlegde Overtoom volgden wij met grote interesse het spoeddebat van 23 september jl. over de vastgelopen verkeerspilot rondom de Dorpsstraat.

U zult niet verbaasd zijn dat wij zeer teleurgesteld zijn over de uitkomst hiervan en dat niet per direct met de pilot is gestopt. Argumenten voor deze stopzetting hebben wij al in eerdere correspondentie uiteengezet en waarop wij overigens nog steeds geen enkele inhoudelijke reactie hebben vernomen ondanks dat de gehele raad is aangeschreven!

Tijdens het debat werd door een raadslid de opmerking gemaakt dat er (quote) “vooraf van de betreffende bewoners milde reacties kwamen maar men nu zeer verontwaardigd is?” Als bewoners en direct betrokkenen aan de Verlegde Overtoom hebben wij het originele plan, INCL alle omleidingen, een kans willen geven waarbij de knik ter hoogte van de Meester Ludwigstraat voor ons essentieel was om, zoals de gemeente zelf aangaf, sluipverkeer te voorkomen. Door deze essentiële knik weg te halen is de smalle Verlegde Overtoom een doorgang geworden voor al het verkeer dat vanaf het zuiden de dorpsstraat inrijdt, 24 uur per dag en 7 dagen per week!! Zoals eerder aangegeven hebben wij alle begrip voor het weghalen van de eerdergenoemde omleiding gezien de overlast aldaar en uit verkeersveiligheid oogpunt echter hiermee verandert de gemeente eenzijdig de pilot en dient deze pilot dus direct stopgezet te worden! Ons als bewoners is een andere pilot voorgesteld, de uitkomst zal dus ten alle tijden anders zijn!! Deze opmerking is ook gericht aan alle partijen die tegen de motie hebben gestemd en de pilot dus niet willen stopzetten!

Aan de wethouders, de heer de Haan en de Heer Slettenhaar, die deze pilot blijkbaar in portefeuille hebben de volgende vragen:

- wanneer is de pilot qua gemeten verkeersintensiteit geslaagd of niet geslaagd? Wat is de 0 meting geweest en welke stijging van verkeer is voor u acceptabel voor een al zeer drukke smalle straat (20,30,40%?) De criteria voor het bepalen van het resultaat van de pilot zijn ons als bewoners niet duidelijk.

- de Verlegde Overtoom is de eerste straat die men inrijdt om de afsluiting in de Dorpsstraat te omzeilen en wij krijgen dus AL het verkeer te verwerken. U geeft aan in contact te zijn met bewoners maar vertegenwoordiging vanuit de Verlegde Overtoom is ons niet bekend?

Als bewoners aan de Verlegde Overtoom hebben wij in het verleden altijd op vrijdag (marktdag) de extra verkeersintensiteit aanvaardt. Ook de toenemende overlast in het weekend van het uitgaanspubliek in onze buurt (voor Corona en na Corona ongetwijfeld weer) is een gegeven gezien de centrale locatie. Deze 24/7 verkeersoverlast is echter totaal onnodig en bewust gecreëerd door de gemeente en werd misschien nog wel het beste verwoord tijdens het debat door de heer Schoonhoven. “Als je een belangrijke verkeersader dichtmaakt zonder een nieuwe voorziening neemt de drukte op de kleine wegen alleen maar toe”

In afwachting dan ook van een reactie terwijl wederom vier auto´s achteruit moeten rijden door de straat. 

Rob van der Beek

Verlegde Overtoom, Castricum