Verkiezingsprogramma GroenLinks: menselijk, eerlijk, duurzaam

Politiek
Kandidaten GroenLinks, derde van links Gerard Brinkman.
Kandidaten GroenLinks, derde van links Gerard Brinkman. (Foto: H.Hommes)

CASTRICUM - GroenLinks Castricum maakt vandaag haar verkiezingsprogramma voor de gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart bekend. De titel: Menselijk, Eerlijk, Duurzaam. Aan de hand van zes thema’s beschrijft het de visie van GroenLinks. Ook staat er in waar GroenLinks Castricum de komende vier jaar werk van wil maken in de raad. Het doel: een eerlijke, groene en zorgzame gemeente voor alle inwoners van Akersloot, Bakkum, Castricum, De Woude en Limmen. 

Alle nieuwbouw 40% sociale huur; ruimte voor 2.000 extra bomen; passende zorg zonder wachtlijsten

Lijsttrekker Gerard Brinkman over de komende verkiezingen: “Ik weet dat heel veel inwoners van Castricum zich zorgen maken, over het klimaat en over hoe de overheid met haar burgers omgaat. In GroenLinks Castricum vinden zij een partij die zich met hart en ziel inzet voor een gemeente waarin we solidair zijn met elkaar en de volgende generaties. Met onze groene en linkse oplossingen maken wij verschil in Castricum. Met meer zetels kunnen wij nog meer verschil maken, en dat is in deze tijd hard nodig.” 

De komende jaren zet GroenLinks Castricum zich in voor een eerlijke aanpak van de klimaatcrisis. “We investeren onder andere in isolatie en zonnepanelen en helpen inwoners in energiearmoede. Fietsers en voetgangers krijgen de ruimte en er komen geen randwegen rondom Castricum: die zijn onnodig en onacceptabel.” 

Betaalbare woning voor iedereen

Alle nieuwbouw in Castricum bestaat uit 40% sociale huurwoningen, 40% in het middensegment en 20% in het hogere segment. Bovendien wordt elke nieuwbouwwoning energieneutraal (en liever nog energiepositief). 

Een fijne groene leefomgeving 

“We investeren flink in schone lucht, zorgen voor minder afval en kiezen voor groen in plaats van stenen. Zo is er in Castricum ruimte voor ongeveer tweeduizend extra bomen. 

Een rijke gemeente

“We investeren in scholen, cultuur, welzijn en sportverenigingen. Zij vormen onze gezamenlijke rijkdom. We gaan voor passende zorg zonder wachtlijsten. Dat kan onder andere door de administratieve last voor zorgaanbieders en zorgafnemers te verkleinen door minder en kortere procedures. “Ik ben heel blij met dit verkiezingsprogramma: het is even groen als dat het links is, en het is helder, inhoudelijk en concreet,” zegt Brinkman. “Dit programma verdwijnt na de verkiezingen niet in een lade, maar is een leidraad voor ons werk in de raad in de komende vier jaar.” 

Het volledige verkiezingsprogramma is HIER te lezen.

Over GroenLinks Castricum 

GroenLinks Castricum maakt al dertig jaar lang deel uit van de Castricumse gemeenteraad. Al die jaren zet het zich met hart en ziel in voor een inclusieve gemeente, waarin we solidair zijn met elkaar en de volgende generatie. De huidige fractie in de gemeente Castricum telt sinds de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart 2018 drie raadsleden en een commissielid. GroenLinks Castricum is ook een levendige vereniging, met 121 leden en nog eens160 sympathisanten. Het bestuur bestaat uit louter vrijwilligers en veel leden helpen mee in het voeren van campagne, het organiseren van een petitie of het meehelpen met een zwerfafval-opruimactie. 

Voor meer informatie kijk op de website