Joey van Esveld matchwinnaar bij Vitesse tegen ZAP: 1-0

(Foto: aangeleverd)

CASTRICUM - De confrontatie tussen ZAP en Vitesse, twee ploegen die beide het eerste duel hadden gewonnen, viel eigenlijk wat tegen. Voor rust liet ZAP nagenoeg niets zien en was Vitesse duidelijk de bovenliggende partij. Maar Vitesse had het geluk bepaald niet aan hun zijde. Pas vlak voor rust kwam Vitesse eindelijk en dik verdiend op voorsprong en dat bleek uiteindelijk voldoende voor het 2e winstpartij in deze prille competitie.

door Henny Reijnders

Na een rommelige start met weinig uitgespeelde kansen leek Vitesse in de 20e minuut op voorsprong te komen. Een corner van rechts werd door de voorbij de 2e paal hoog springende Milo Cremers feilloos binnengekopt. Niemand, óók van ZAP-zijde, twijfelde aan een zuiver doelpunt, maar de scheidsrechter keurde de goal af vanwege duwen door andere mensen bij de 2e paal. Vitesse knokte zich over deze teleurstelling heen en de kansen op de verdiende voorsprong regen zich aaneen. In de 25 e minuut kapte Joey van Esveld zich vrij in het strafschopgebied maar zijn harde inzet ging rakelings voorlangs. Ook schoten van afstand van Martijn Kuijs en Robin Stam gingen rakelings naast. Een splijtende pass van Jasper Rutgers vanuit het achterveld bracht Rik Beentjes in één keer vrij voor de keeper maar ook zijn inzet ging via de voet van de keeper net voorlangs. Vlak voor rust viel de dik verdiende treffer alsnog. Weer wist Joey van Esveld zichzelf in het strafschopgebied vrij te spelen en met links de bal vervolgens feilloos in de rechterhoek te knallen: 1-0. Geen minuut later had Rik Beentjes de ruststand verder kunnen opvoeren, maar keeper Devlin van de Bosch wist de bal wederom met zijn voeten te keren.

Echt gevaarlijk werd de ploeg niet of nauwelijks

Na rust zette ZAP aan en Vitesse werd meer en meer teruggedrongen op eigen helft. Maar echt gevaarlijk werd de ploeg niet of nauwelijks. Na een kwartier spelen greep trainer Job Dobma daarom in en probeerde de aanval te versterken met het inbrengen van David Albert, die ook uitkomt in de eredivisie zaalvoetbal voor Veerhuys uit Hoorn. Hij stond ook aan de basis van de enige kans die ZAP wist te creëren. Na balverlies van Vitesse voorin werd hij aangespeeld op links, stoomde op richting de achterlijn en gaf een prima voorzet op een op rechts vrijstaande medespeler. Zijn inzet uit een moeilijke hoek ging echter via de buitenkant van de paal naast. Vitesse verzuimde daarna na nog wat kleine mogelijkheden het duel in het slot te gooien. Daardoor bleef het spannend tot het einde van de lange blessuretijd als gevolg van een flinke hoofdwond bij een van de ZAP-verdedigers. Vitesse kwam zodoende op 6 punten uit 2 duels en steeg daardoor naar de 2e plaats op de ranglijst.