Voorstel Hart voor Den Haag voor meer middeldure huurwoningen

Algemeen
Volgens raadslid William de Blok is het voor de leefbaarheid van de stad van groot belang dat middeninkomens niet vertrekken.
Volgens raadslid William de Blok is het voor de leefbaarheid van de stad van groot belang dat middeninkomens niet vertrekken. ((Foto: Hart voor Den Haag) )

Meer samenwerking tussen diverse partijen en één verdeelsysteem moeten ervoor zorgen dat er middeldure huurwoningen beschikbaar komen in Den Haag, denkt Hart voor Den Haag. De partij dient nog deze week een initiatiefvoorstel in. 

Den Haag - Hart voor Den Haag-raadslid William de Blok vindt dat de gemeente alles uit de kast moet trekken om meer middeldure huurwoningen in de stad te realiseren. “Ze zijn de sleutel om de woningmarkt van het slot te halen én wijken leefbaar te houden.” Nu vertrekken starters en jonge gezinnen uit Den Haag omdat er onvoldoende betaalbare koop-of huurwoningen zijn. Hierdoor blijven alleen nog mensen met een laag inkomen over in de probleemwijken. De Blok: “We zien nu dat agenten en bakkers te veel verdienen en dus wegtrekken uit wijken met veel sociale huur. Terwijl die middeninkomens juist het cement van de samenleving zijn.’’ 

Hart voor Den Haag vindt dit een slechte ontwikkeling en komt deze week met een initiatiefvoorstel om het tij te keren. Doelstelling is een toevoeging van 800 middeldure huurwoningen per jaar. Hart voor Den Haag denkt dat dit mogelijk is als institutionele beleggers, pensioenfondsen, particuliere verhuurders en verzekeraars zich zouden verenigen in een wooncoöperatie die niet alleen middeldure woningen bouwt maar hele complexen overneemt ten einde deze te beheren en te behouden voor het middensegment. Verder bestaat het voorstel uit het oprichten van één woning verdeelsysteem voor middeldure huurwoningen en het oprichten van een regionaal, bestuurlijk samenwerkingsverband ten einde meer sociale huur en middeldure huurwoningen te realiseren. Ook vindt De Blok dat de woningzoekende beter geïnformeerd moet worden over de bestaande zoekmogelijkheden.

Het raadlid heeft zijn voorstel getoetst bij de marktpartijen. “Zij zien er wel brood in”, meldt De Blok enthousiast.