Haagse stichting Lotje ziet hulpvraag door de coronapandemie groeien

Algemeen
In Den Haag staan twintig Kasten van Lotje. Ouders kunnen hier gebruikte, nog goede kinderkleding brengen.
In Den Haag staan twintig Kasten van Lotje. Ouders kunnen hier gebruikte, nog goede kinderkleding brengen. ((Foto: Magda de Vetten))

Stichting Lotje heeft in 2021 weer duizenden Haagse kinderen kunnen helpen. Het afgelopen jaar ging de stichting steeds meer naar de mensen toe, omdat vanwege de coronamaatregelen de Kasten van Lotje niet altijd goed bereikbaar waren. 

In samenwerking met de Haagse voedselbanken, kerken en wijkcentra heeft Stichting Lotje via mobiele uitgiftepunten in de stad honderden gezinnen blij kunnen maken met kinderkleding, speelgoed en boeken. Daarnaast hielp Lotje mee aan de inzamelactie voor slachtoffers van de brand in de Schilderswijk en organiseerde de stichting verschillende inzamelacties voor buitenspeelgoed, knutselpakketten en uitjes voor kinderen die het thuis niet breed hebben. Ook zijn 40 gezinnen geholpen met een individuele hulpvraag voor bijvoorbeeld tweedehands meubels of een kinderfiets, die de stichting via de gemeente Den Haag of gezinsvoogden ontving. 

Dit jaar bestaat de stichting die volledig op vrijwilligers draait, tien jaar. Vanwege de coronamaatregelen is het jubileumfeest uitgesteld tot het voorjaar van 2022. In de afgelopen tien jaar heeft Lotje een groot netwerk opgebouwd van bedrijven, particulieren, scholen, stichtingen, kerken en wijkbureaus. Samen met hen helpt Lotje kinderen en hun gezinnen waar dat kan. In Den Haag leeft één op de zes kinderen onder de armoedegrens. Door de coronapandemie heeft Stichting Lotje het aantal gezinnen dat afhankelijk is van hulp, ook zien groeien. Dankzij de ruim 3600 volgers op Facebook, krijgt Lotje vaak binnen een dag al kinderbedden, kasten, bureaus en andere materialen waar behoefte aan is, gedoneerd, waardoor er snel geschakeld kan worden.  
Inmiddels staan er twintig zogenaamde Kasten van Lotje in Den Haag. Hier kunnen ouders gebruikte, nog goede kinderkleding brengen. Naast kleding en speelgoed zijn sinds afgelopen jaar ook gratis menstruatieproducten via de kasten beschikbaar voor tienermeisjes en moeders. 

Om nog meer kinderen te helpen, wil Stichting Lotje komend jaar haar netwerk met scholen en bedrijven vergroten. Op de scholen zien de leerkrachten welke kinderen hulp nodig hebben en kunnen individuele aanvragen indienen bij Lotje. Daarnaast doneren steeds meer scholen en sportverenigingen hun gevonden voorwerpen.