Drinkwater in gevaar, Partij voor de Dieren trekt aan de bel

Algemeen
Boringen naar aardwarmte kunnen leiden tot vervuilingen van ons drinkwater.
Boringen naar aardwarmte kunnen leiden tot vervuilingen van ons drinkwater. (Foto: WM)

Drinkwaterbronnen worden onvoldoende beschermd, aldus drinkwaterbedrijf Dunea. De Partij voor de Dieren trekt aan de noodbel in de Haagse gemeenteraad. “Veilig en schoon drinkwater is essentieel”, stelt Robert Barker, fractievoorzitter PvdD Den Haag. “We moeten zorgen dat dit in de toekomst voldoende beschikbaar blijft.”

Ondanks wetgeving en het negatieve advies van Dunea, heeft het ministerie van Economische Zaken en Klimaat zoekvergunningen voor geothermie (aardwarmte) afgegeven in gebieden die gereserveerd zijn voor drinkwatervoorziening, zo valt te lezen op de website van de waterleverancier. Dat baart Dunea-directeur Wim Drossaert ernstig zorgen. Het risico bestaat volgens hem dat drinkwater verontreinigd raakt door zout en boorchemicaliën of dat water tijdens transport onderweg naar de kraan is opgewarmd naar een legionella minnende temperatuur. Barker vindt dit risico te groot. “Daarom moet er niet geboord worden in waterwingebieden”, stelt de fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren Den Haag. Al helemaal niet omdat de vraag naar schoon drinkwater alleen maar groeit en het aanbod als gevolg van de klimaatverandering afneemt. “Er is geen leefbare wereld zonder water”, voegt Barker hier nog aan toe. Hij vindt daarom dat klimaatbeleid ook moet gaan over toekomstige drinkwaterbronnen.
Barker (PvdD): “Er is geen leefbare wereld zonder water.”

Garanties

Barker wil graag  weten welke maatregelen het stadsbestuur treft om ook in de toekomst de veiligheid van het drinkwater te kunnen garanderen. Het raadslid van de Partij voor de Dieren heeft hierover inmiddels schriftelijke vragen gesteld.