Volgens peiling Groep de Mos op één, D66 op twee

Algemeen
De afstand tot Groep de Mos is nog flink, maar Robert van Asten ziet voor zijn partij D66 kansen om de nummer één in te halen.
De afstand tot Groep de Mos is nog flink, maar Robert van Asten ziet voor zijn partij D66 kansen om de nummer één in te halen. (Foto: Martijn Beekman)

Als er nu gemeenteraadsverkiezingen zouden worden gehouden is D66 de tweede partij van Den Haag, na Groep de Mos. Dat blijkt uit een peiling van Maurice de Hond. Volgens D66 lijkt zich daarmee een tweestrijd af te tekenen tussen de grootste progressieve partij en de grootste rechts populistische partij.

“Den Haag staat voor een duidelijke keuze”, zegt D66 lijsttrekker en wethouder Robert van Asten. Volgens de peiling van Maurice de Hond zou Groep de Mos bij de komende gemeenteraadsverkiezingen in maart nog steeds de grootste zijn in de Haagse raad, maar met D66 op de tweede plek. De afstand tussen de twee is nog flink, maar Van Asten ziet genoeg kansen om Groep de Mos in te halen. “Onze partij staat er goed voor. D66 heeft voor een progressief en groen regeerakkoord gezorgd met ministers die vertrouwen geven. Iedereen heeft gezien wat D66 kan betekenen voor onze toekomst’. 

De verschillen tussen D66 en de rechts-populistische Groep de Mos zijn groot. “Wij geven meer ruimte aan mensen en aan groen, in plaats van meer ruimte aan auto’s. Wij willen meer woningen bouwen, in plaats van mensen wegsturen. Wij hebben een lijst die de de diversiteit van Den Haag weerspiegelt, en niet een lijst die qua diversiteit meer lijkt op een Volendams mannenkoor”, stelt de lijsttrekker van D66.

De tekenen van een tweestrijd worden nog duidelijker omdat andere partijen in de raad, zoals VVD, GroenLinks en CDA, dalen in de peilingen. Lijsttrekker Van Asten: “Den Haag heeft een duidelijke keuze tussen progressief en verantwoord aan de ene kant, en rechts en populistisch aan de andere kant. De vraag in het stemhokje op 16 maart is simpel: aan wie durft u de sleutels van de stad te geven?”.