PvdA-lijsttrekker Martijn Balster presenteert Manifest Eerlijk Haagse Volkshuisvesting

Algemeen
Balster vindt dat de maatregelen om iets te doen aan het woningtekort samen moet gaan met verduurzaming en wijkaanpak.
Balster vindt dat de maatregelen om iets te doen aan het woningtekort samen moet gaan met verduurzaming en wijkaanpak. (Foto: Valerie Kuypers)

Op de campagne-aftrap van de PvdA Den Haag presenteerde lijsttrekker Martijn Balster verleden week het Manifest Eerlijk Haagse Volkshuisvesting. Het manifest is het antwoord van de PvdA Den Haag op de woningcrisis.

“We accepteren het niet dat onze kinderen en ouderen niet meer betaalbaar in onze stad kunnen wonen,” aldus Balster die de afgelopen twee jaar als wethouder verantwoordelijk was voor de portefeuille wonen. Volgens Balster is onder zijn leiding een goed begin met het aanpakken van de woningcrisis in Den Haag. De stad bouwt nu meer betaalbare huizen dan ooit, verplicht huiseigenaren straks een goede verhuurder te zijn met een vergunning en kunnen beleggers in Den Haag geen goedkope huizen meer kopen en die duur doorverhuren.

 De lijstrekker van de PvdA vindt dat hiermee door moet worden gegaan, maar pleit in het manifest ook voor extra maatregelen zoals een verdeelsysteem voor huizen op de vrije markt, het aan banden leggen van huurprijzen in de vrije sector, het toevoegen van woningen in wijken waar het kan, het verplichten van werkgevers om een huis te regelen voor arbeidsmigranten en meer sociale en middeldure woningen. 

Deze maatregelen moeten dan wel samengaan met verduurzaming en de wijkaanpak. “Want met een energierekening van 300 euro en een smerige stoep woon je nog steeds niet fijn”, aldus Balster. Hij wil daarmee beginnen in wijken die een dergelijke aanpak het meeste nodig hebben zoalsTransvaal en Zuidwest.