Sportles uit protest in Kinderboekenmuseum

Algemeen
Het museum veranderde voor even in een sportschool onder leiding van sportinstructeur Paulina Henao.
Het museum veranderde voor even in een sportschool onder leiding van sportinstructeur Paulina Henao. ((Foto: Eveline van Egdom))

Zo’n twintig fitte Floddertjes en actieve Abeltjes volgden woensdag 19 juni in het Kinderboekenmuseum een bijzondere sportles. Dit gebeurde in het kader van de landelijke actie De Museum Gym. Musea protesteerden zo tegen het kabinetsluit om de musea dicht te houden, ook de culturele sector voerde om die reden actie. 

Dansen met Dolfje, krachttraining met Kikker en pilates met Pippi: het kon woensdagmiddag in het Kinderboekenmuseum, dat voor even veranderde in een sportschool onder leiding van sportinstructeur Paulina Henao. 

“Wij willen met deze actie aandacht vragen voor de culturele sector die voorziet in een essentiële levensbehoefte”, lichtte directeur Aad Meinderts de actie toe. “Aangetoond is dat we verantwoord open kunnen. We kunnen niet langer zwijgend toezien hoe de cultuur achter in de rij moet plaatsnemen. Het verlangen weer open te gaan is groot bij onze medewerkers, vrijwilligers en vooral onze bezoekers. De actie is een noodkreet aan de politiek: ‘Hallo, wij zijn er ook nog!’ We hebben ons lang genoeg gedragen als de braafste van de klas.” 

Bezoekers reageerden enthousiast op de actie: ‘Geweldig. Wat een goed initiatief, alleen komen we de volgende keer graag weer gewoon voor Kikker en zijn vriendjes!’ En: ‘Het is toch te zot dat je massaal naar warenhuizen en sportscholen mag, maar niet naar een museum.’
Met De Museum Gym sloten de musea aan bij de actiedag van de culturele sector als protest tegen het kabinetsbesluit om deze hele sector voorlopig nog dicht te houden.