Pulchri viert 175-jarig bestaan met grote tentoonstelling en nieuwe website

Algemeen
Afbeelding
((Foto: Pulchri Studio))

Het is dit jaar 175 jaar geleden dat het Haags Schilderkundig Genootschap Pulchri Studio werd opgericht. Dit jubileum wordt onder andere gevierd met een grote jubileumtentoonstelling en een groot feest in oktober. Ook lanceert de kunstenaarsvereniging deze maand een nieuwe webshop.

Kunstschilders Hardenberg, Roelofs, Van Hove en de Weissenbruchs richtten 175 jaar geleden op 23 januari het Schilderkundig Genootschap Pulchri Studio op. Sindsdien zijn er talloze exposities en evenementen georganiseerd en de meest uiteenlopende kunstwerken tentoongesteld. Inmiddels organiseert de Haagse kunstenaarsvereniging zo´n 65 exposities per jaar, en genieten elk jaar tienduizenden kunstliefhebbers van de kunst die te zien en te koop is bij Pulchri Studio aan het Lange Voorhout.
Zodra het mag, beginnen de geplande festiviteiten rond dit bijzondere jubileum. Sowieso komt er een grote jubileumtentoonstelling in oktober. Hierin komen het verleden, heden en de toekomst van Pulchri Studio samen. Hoogtepunt van dit feestelijke jaar wordt het grote feest ‘Salon Sans Fin”’ op 22 oktober.
In aanloop naar deze festiviteiten willen de vereniging een boek uitgeven over Pulchri Studio. Hierin komen verhalen te staan van mensen die de naoorlogse geschiedenis van Pulchri Studio, ten dele, zelf hebben meegemaakt. Ook wordt er in deze uitgave aandacht besteed aan de oude geschiedenis.

Het is ons in de eerste plaats te doen om verhalen van roemruchte leden uit de eerste hand op te tekenen. Dit zijn zowel kunstenaarsleden, categorale leden, kunstlievende leden, medewerkers en vrijwilligers, laat Pulchri Studio weten. 

De voorbereidingen voor het jubileumboek zijn in volle gang. Het is de bedoeling om het eerste exemplaar op 1 oktober aan te bieden tijdens de opening van de jubileumexpositie.

In het jubileumjaar wordt niet alleen teruggeblikt, ook in de toekomst wil de bekende Haagse kunstenaarsvereniging een rol van betekenis blijven spelen. Eén van de doelen is om in de toekomst meer kunst te laten zien en meer mensen te bereiken, ook als de zalen - zoals de afgelopen twee jaar vanwege de pandemie het geval was - gesloten zijn. Om dit mogelijk te maken lanceert Pulchri Studio ter gelegenheid van het jubileum deze maand een nieuwe webshop. De bezoeker krijgt hierdoor non-stop én als eerste toegang tot kunstwerken die door de leden zijn gemaakt. De kunstwerken worden vers vanuit de ateliers op de webshop geplaatst, waar belangstellenden ze vervolgens kunnen bekijken en kopen!
De webshop is te vinden opwww.pulchri.nl/nl/webshop. Voor vragen en suggesties kan men mailen naar webshop@pulchri.nl.