IJsvogel.
IJsvogel. ((Foto: Jeroen Stel))

'IJsvogels, de mooiste vogels van Nederland

DEN HELDER - Vogelwerkgroep Den Helder e.o. houdt vrijdag 19 april een lezing over IJsvogels in Galerie Windkracht 13 aan Weststraat 107-109 in Den Helder. IJsvogelkenner Jelle Harder geeft een audiovisuele presentatie over deze bijzondere vogels. Aanvang 20.00 uur. De toegang is € 2,- voor leden en € 3,- voor niet-leden. Tot en met 25 jaar is de toegang gratis.

Voor veel mensen zijn ijsvogels de mooiste vogels van Nederland. Ze hebben opvallend kobalt blauwe vleugels, rug en kop. IJsvogels vliegen razend snel over het water en hebben bijnamen als 'blauwe schicht' of 'vliegende edelsteen'. Zie je een ijsvogel dan is je hele dag goed. Behalve over het uiterlijk van ijsvogels vertelt Harder over het leefgebied, broeden met opmerkelijke resultaten, leeftijd en voedsel zoeken. In Gooi en Vechtstreek zijn voor ijsvogels veel speciale broedwanden gemaakt. Dat heeft er voor gezorgd dat hier opvallend veel ijsvogels tot broeden komen. In 2017 zelfs 104 paar.

In de presentatie krijgt men ook een beeld van ijsvogels in de omgeving van Den Helder en Nederland. Daarna wordt met wat voorbeelden duidelijk gemaakt hoe de mens ijsvogels kan helpen aan meer broedgelegenheid. De lezing is doorspekt met foto's van Nederlandse topfotografen en enkele korte video's. Na de pauze volgt een prachtige film van Cees van Kempen over ijsvogels in een stadse omgeving.

Meer berichten