Er ligt meer afval in het water, dan je denkt.
Er ligt meer afval in het water, dan je denkt. ((Foto: Kanoverhuur Den Helder))

'Trashure' op het Helderse water

DEN HELDER - De term 'zwerfafval' kent inmiddels iedereen. Zaterdag 20 april organiseren Kanoverhuur Den Helder, De Helderse Vallei, Triade, Atlantis.lab en vele vrijwilligers daarom een kano- en suptocht door het Helderse water om het zwerfafval -de plastic soup- dat daarin beland is op te ruimen. Kanoverhuur Den Helder stelt daarvoor vijftig kanoplaatsen ter beschikking die starten vanaf De Helderse Vallei en veertien kano en elf supplaatsen die starten vanaf Fort Westoever. Bijna alle plekken, die gereserveerd kunnen worden via de website van De Helderse Vallei, zijn gevuld, dus het enthousiasme is groot.

De kanoërs en suppers gaan zaterdag 20 april tussen 9.00 en 12.00 uur aan de slag om zo veel mogelijk afval uit het water te halen. Langs de vaarroute komen zij diverse plaatsen tegen waar ze het afval uit hun kano of sup kunnen halen. Al dat afval wordt door medewerkers van gemeente Den Helder naar De Helderse Vallei gebracht. Daar wordt het verzameld en gesorteerd op afvalsoort door vrijwilligers. Een deel van het plastic afval wordt door Skillz hergebruikt door dit om te smelten in nieuwe producten. Een ander deel van het afval wordt door Triade gebruikt om een kunstwerk van te maken, die na voltooiing te bezichtigen zal zijn in het gebouw aan de Middenweg. Het laatste deel wordt afgevoerd.

Het doel van de kano- en suptocht is het onder de aandacht brengen van en bewustwording over het zwerfafvalprobleem, waardoor mensen nadenken voordat ze hun afval loslaten naast de afvalbak en tot een andere handelwijze komen. Want voorkomen van afval is altijd makkelijker, beter en goedkoper dan het achteraf opruimen ervan. Bovendien kan veel afval tegenwoordig gerecycled worden als het op de juiste manier weggegooid wordt. Zo laten deelnemers Den Helder niet in de 'soup' lopen.

In de week voorafgaand aan de kano- en suptocht zullen leerlingen van Scholen aan Zee te voet afval gaan opruimen in de Helderse natuur. Deze actie is mede mogelijk gemaakt door Kanoverhuur Den Helder, gemeente Den Helder, Skillz, Stichting Stelling Den Helder, Rotary en Fort Westoever.

Meer berichten