Eerste Dutch Wooden Boat Festival in Den Helder

Algemeen

DEN HELDER - Door initiatiefnemer Bert van Baar van de Bootbouwschool wordt dit jaar van vrijdag 5 tot en met zondag 7 juli het eerste Dutch Wooden Boat Festival (Nederlandse Houten Boot Festival) gehouden. Van Baar organiseert het evenement samen met Jet Sluik, organisator van de Traditionele Schepen Beurs. Als locatie is gekozen voor Museumhaven Willemsoord op de Oude Rijkswerf in Den Helder.

Het eerste Dutch Wooden Boat Festival gaat vrijdag 5 juli van start met de jaarlijkse Helderse Botterrace die op het Marsdiep wordt gehouden. Een spektakel dat door de Stichting Helderse Botters wordt georganiseerd. Daarnaast wordt het weekend nog feestelijker door de toevoeging van de Jutterhavendagen die zaterdag 6 en zondag 7 juli worden georganiseerd door Willemsoord BV en de op het complex gevestigde musea en ondernemers.

Gedurende het festival zijn niet alleen boten in het water, maar ook op de kades, in de Medemblikkerloods en in en rond de voormalige mastenloods (Gebouw 66) te vinden. Te zien in de haven zijn onder andere diverse botters, waaronder de HD2 en RD28 uit Den Helder, de zeillogger James Haylett, de driemastbark Earl of Pembroke, de zeilende handelsvaarders Tres Hombres en Nordlys, de mijnenveger Hoogeveen, de Deense postboot Leprechaun, een Thames Wherry, een Noorse Oselver Fearing, alsmede in dok 1 het stoomschroefschip Bonaire en in de Medemblikkerloods de Windvinder.

Ondertussen hebben zich al diverse bouwers van houten boten voor deelname aan het festival aangemeld. Op het programma staan onder meer presentaties van het Hout & Meubilerings College uit Amsterdam, waar 25 jaar geleden de afstudeerrichting Jachtbouw is opgezet, alsmede door deelnemers aan de manifestatie 'ABBA 2019'. Ook vinden er demonstraties houtbuigen, beslagsmeden, zeilmaken en schiemannen plaats. Bezoekende schepen wordt na aanmelding een gratis ligplaats in de museumhaven aangeboden.

Van Baar, die zelf op Willemsoord de Bootbouwschool runt en vakdocent is op het Hout & Meubilerings College, zegt over zijn initiatief: "Omdat er in diverse andere landen al jaren met succes Wooden Boat Festivals worden gehouden, was dit voor mij reden om zoiets ook in Nederland, waar al eeuwenlang houten boten worden gebouwd, van de grond te tillen."

Sluik voegt hieraan toe: "Het Dutch Wooden Boat Festival sluit naadloos aan bij onze wens om de traditionele scheepsbouw in stand te houden. Persoonlijk zet ik mij er dan ook graag voor in om ook in de zomer in Den Helder een evenement voor liefhebbers van mooie schepen neer te zetten."