Aai gerust een geitje in De Helderse Vallei.
Aai gerust een geitje in De Helderse Vallei. ((Foto: De Helderse Vallei))

Op pad in de meivakantie

DEN HELDER - De meivakantie vormt een mooi moment om lekker op pad te gaan. De bollenvelden staan in bloei, de lammetjes lopen in de wei en de zon begint lekker warm te worden.

Tijdens de meivakantie, van zondag 28 april tot en met 5 mei, staat de 'Klimaatbus' op het plein voor het bezoekerscentrum van De Helderse Vallei. Van dinsdag 30 april tot en met zaterdag 4 mei kan er binnenin een kijkje genomen worden. In de bus kunnen bezoekers informatie vinden over de invloed van het klimaat en klimaatveranderingen op slootbeestjes, waterkwaliteit en de waterkringloop. Je kunt ontdekken hoe we er bijvoorbeeld voor zorgen dat we droge voeten en voldoende schoon water houden. Neem een kijkje in de klimaatbus en ga van daaruit op onderzoek uit. De Klimaatbus is een samenwerking tussen Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, Zuiderzeemuseum Enkhuizen, Stichting Kinderopvang Den Helder en De Helderse Vallei.

Tot en met zondag 5 mei is tijdens openingstijden de expositie Trash/ure te bezoeken bij De Helderse Vallei. In deze expositie worden mode items van afval getoond die gemaakt zijn door leerlingen uit de 1e klassen van Beroepsonderwijs aan Zee (BAZ) locatie Den Helder. Bezoekers ontdekken in de expositie ook waar onze mode vandaan komt en wat de prijs daarvoor is.

Zondag 5 mei wordt om 14.00 uur de film 'Albatross' getoond. De film laat beelden zien uit het leven van de Albatros, een zeevogel met lange vleugels die vrijwel zijn hele leven doorbrengt boven zee. Het leven van de Albatros kent een keerzijde. De vogel is namelijk slachtoffer van een tragedie die veroorzaakt wordt door de mens: vele kilo's plastic afval teisteren het leefgebied van de vogels en vormen onbedoeld voedsel voor de Albatros. Deze aangrijpende film verandert de manier waarop je naar de wereld om je heen kijkt voorgoed. In de film wordt Engels gesproken, er is geen ondertiteling en de film is niet geschikt voor kinderen vanwege schokkende beelden.

Van zondag 28 april tot en met zondag 5 mei kunnen er dagelijks slootbeestjes gevangen worden in de sloot van De Helderse Vallei. Leen tussen 11.00 en 16.00 uur een schepnetje en kom waterdieren zoeken. Door verschillende opdrachten leer je van alles over de diertjes in en rond het water. Wist je bijvoorbeeld dat waterdieren onder water adem kunnen halen doordat er plantjes in het water groeien? Deze activiteit kost € 1,00 per kind, vooraf aanmelden is niet nodig.

Als je in de vakantie zin hebt om te helpen op de kinderboerderij, zorg er dan voor dat je dinsdag 30 april of donderdag 2 mei 'vroeg uit de veren'. Want dan kun je tussen 9.00 en 10.30 uur, voordat De Helderse Vallei open gaat, de dierverzorgers helpen met hun werk. De stallen moeten uitgemest worden, de dieren krijgen te eten en sommige dieren mogen naar buiten. Dus meld je snel aan en vergeet niet je laarzen en overall aan te trekken. De kosten van deze activiteit zijn € 3 per kind en deelname kan vanaf 4 jaar. Vooraf aanmelden via www.deheldersevallei.nl/agenda is noodzakelijk.

Vrijdag 3 en zaterdag 4 mei mag je om 16.30 uur komen kijken hoe alle dieren naar hun hokken, stallen en stokken gebracht worden door de dierverzorgers. Wil je ook zien hoe ze weer wakker worden? Kom dan zondag 5 mei tussen 10.00 en 12.00 uur een taartjes voor ze maken van groenten en fruit. Deze kinderboerderij activiteiten zijn gratis en vooraf aanmelden is niet nodig.

Natuurlijk kun je op het terrein van De Helderse Vallei en in de naastgelegen natuurgebieden ook lekker buiten recreëren. Haal bij de balie in het bezoekerscentrum een speurtocht, wandel- of fietsroute en trek de natuur in. Op de kinderboerderij zijn lammetjes en jonge geitjes geboren die graag geknuffeld willen worden. Ook het Blote voetenpad is natuurlijk geopend, dus trek je schoenen maar uit en ga op pad.

Meer berichten