Helderse 'Nostalgia'

Algemeen
Vrijwilligers van de Zeemeeuw halen papier op in 1992.
Vrijwilligers van de Zeemeeuw halen papier op in 1992. (Foto: boek jaren negentig deel 1 in bewerking)

DEN HELDER - In de wekelijkse rubriek 'Nostalgia' geeft de Helderse stadshistoricus Marinus Vermooten een vooruitblik op zijn radioprogramma Nostalgia dat hij elke zondag van 12.00 tot 15.00 uur presenteert op de lokale omroep L.O.S. Den Helder. Zijn radioprogramma handelt grotendeels over de geschiedenis van Den Helder en Julianadorp met in het derde uur nostalgische muziek.

Het gezinsvervangend tehuis 'De Zeemeeuw' bestaat alweer 35 jaar. De Zeemeeuw ondersteunt mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking die uitgaande van gelijkwaardigheid, eigen keuze en wederzijds respect worden behandeld. Bij de komst van dit tehuis in 1984 werd er door de buurt in eerste instantie met enige argwaan gekeken, maar al spoedig waren de bewoners en het personeel hier niet meer weg te denken. Vanwege het 10 jarig jubileum, in mei 1994 werd een groots 'rock and roll' feest gehouden in boerderij 'De Schooten' en alles wat maar iets met 'De Zeemeeuw' te maken had, toog naar de feestlocatie. De bewoners werden in stijl opgepikt met een grote Amerikaanse auto. Vorige week werd een bezoek gebracht aan de Zeemeeuw, sinds begin deze eeuw verplaatst naar de huidige locatie aan Baljuwstraat.

Er is een interview met Jacques Bierens (73) die vanaf de eerste helft jaren zestig tot aan zijn pensioen werkzaam is geweest bij de Koninklijke Marine Luchtvaartdienst. Bierens is sinds 1998 vrijwilliger en bestuurslid van stichting vrienden van de traditiekamer Marineluchtvaartdienst. Bij de uitbreiding en het beheer van de groeiende hoeveelheid objecten van de Marine Luchtvaartdienst Museum (MLD) heeft Bierens een belangrijke rol gespeeld. Tenslotte een gesprek over de autobusonderneming Van der Wijst met de vroegere chauffeur Van Kempen. In het derde uur staat de 'moeder' centraal met de grote hits uit de vorige eeuw die moeder' als thema hebben. Vanaf de gouden plaat 'Mother' van Henry Burr uit 1916 tot de Spice girls- Mama uit 1997. Tussen door gesprekjes over de betekenis van Moederdag rondom een bloemenzaak.