(Foto: )

Laatste expositie bij Windkracht 13

DEN HELDER - In de Kunstuitleen en Windkracht 13 exposeren Typex, Wil van Iersel, Anita Mandemaker en Bart Jansen. Het betreft de laatste expositie die bij Windkracht 13 wordt gehouden.

Typex is het pseudoniem van Raymond Koot (1962), een Nederlandse striptekenaar, illustrator en schilder. Sinds begin jaren 90 werkt Typex als illustrator voor kranten en tijdschriften als VPRO, OOR, Zone 5300, Vrij Nederland, Intermediair, NRC, Volkskrant en De Filmkrant. Zijn eerste strips verschenen in het stripblad Balloen. Typex is bekend van zijn boeken Melkman, De Wolkenfabriek (Een Gouden Boekje), Rembrandt (2013) beeldroman in opdracht van het Rijksmuseum Amsterdam en Andy (2018) een graphic novel over Andy Warhol. In 2019 won hij de Stripschap prijs, een oeuvreprijs voor striptekenaars. Tijdens de expositie Kunstenaarsboeken zijn in Galerie Windkracht 13 en De Kunstuitleen prenten uit het boek 'Andy - Feitelijke fictie" te zien. De boeken en gelimiteerde oplagen van de originele tekeningen zijn tijdens de expositie te koop.

Wil van Iersel

Wil van Iersel (1965) studeerde af aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunst in Den Haag. Hij is werkzaam in Amsterdam, Duitsland en Zwitserland. Zijn specialisatie is documentaire fotografie. Hierbij legt hij het bestaan vast als tijdsdocument. In zijn foto's legt hij de nadruk op de absurditeit en tragedie van het menselijk bestaan. Hij wil geen oordeel vellen in zijn onderwerpen. Sinds 2007 maakt hij kunstenaarsboeken die op verzoek worden uitgeprint. In Windkracht 13 laat hij het project 'Every Day a New Photo Book' Iedere week een nieuw boek met een nieuw thema in de vorm van een reportage, een specifiek onderwerp of een schetsboek.Totaal 52 weken. Vanaf 2010 – 2021 neemt hij elk jaar een maand waarin hij iedere dag van die maand een nieuw thema dagelijks uitdiept. Aan het eind van de maand worden de boekjes gebundeld. Een aantal van deze serie boekjes is te zien tijdens de expositie.

Anita Mandemaker

Anita Mandemaker (1959) - woont en werkt in Den Helder: "Eind jaren '70 was abstract werken het meest gangbare op de academies, al kwam de figuratieve schilderkunst weer opzetten. Mijn hele academietijd heb ik abstract gewerkt. Zodra ik was afgestudeerd, heb ik kleine schetsblokjes gekocht en ben ik alles gaan tekenen wat ik zag. Dit waarnemen vormde het uitgangspunt voor mijn schilderijen. Geleidelijk aan ben ik sjablonen gaan gebruiken, eerst in schilderijen en nu in hout. Dit geeft me een grote vrijheid en maakt het werken speelser. Mijn fascinatie voor objecten en mijn relatie daar mee, vindt hier zijn vorm' Tijdens deze exposities zijn vier kunstenaarsboekjes te zien!

Bart Jansen

Bart Jansen (1979) woont en werkt in Nederland. Zijn projecten zijn meestal uitvindingen die bijproducten van menselijke activiteit gebruiken. Bart laat in Windkracht 13 en de Kunstuitleen bladzijden zien uit Het Aangereden Dierenboek. De tentoonstelling bij Windkracht 13 is te zien tot en met 30 juni tijdens de openingstijden. Vrijdag t/m zondag van 13.00 tot 17.00 uur en op afspraak.

Meer berichten