Gemengde groep trekvogels op Balgzand
Gemengde groep trekvogels op Balgzand ((Foto: Otto de Vries))

Zijn de eerste trekvogels gearriveerd op de schorren?

DEN HELDER - Miljoenen trekvogels bezoeken elk voor- en najaar de Waddenzee. In de nazomer komen de steltlopers, eenden en de eerste ganzen terug. Zij hebben in het verre noorden gebroed en zijn onderweg naar hun overwinteringsgebied. Sommige soorten overwinteren hier, anderen vliegen nog door naar het zuiden. Voor deze soorten zijn de stopplekken onderweg belangrijke rustpunten tijdens hun reis.

Balgzand is een belangrijk kruispunt van vogeltrekwegen. Vogels zoals de kanoetstrandloper en rosse grutto trekken twee keer per jaar duizenden kilometers. Op Balgzand houden zij een tussenstop om uit te rusten en vooral hun voorraad vet aan te vullen. Rust, ongestoord kunnen eten en zo min mogelijk energieverbruik door opvliegen is van levensbelang. Om deze belangrijke rustplaats voor trekvogels te behouden, is Balgzand doorgaans niet toegankelijk. Maar op zondag 11 augustus kunnen belangstellenden van 15.30 tot 17.30 uur samen met een vrijwilliger van Landschap Noord-Holland toch een bezoek brengen. Ook op 8 september is er zo'n excursie.

Tip: neem een verrekijker mee! Ook honderden lepelaars bezoeken in deze periode het gebied, een spectaculair gezicht! Vertrekpunt: Bezoekerscentrum Natuurinformatiecentrum 't Kuitje, Oostoeverweg 80, Den Helder. Kosten: Volwassenen € 7,00, kinderen € 3,00. Beschermers € 4,00 en kinderen van beschermers € 2,00. Graag aanmelden, maar ter plekke aansluiten kan ook. Meer informatie en aanmelden: www.gaatumee.nl of https://www.landschapnoordholland.nl/activiteiten/excursies/vogel-ontdektocht-balgzand

Meer berichten