De borrels staan al klaar in café De Rotteval, Spoorstraat met Tjalling Bakker achter de bar.
De borrels staan al klaar in café De Rotteval, Spoorstraat met Tjalling Bakker achter de bar. ((Foto: aangeleverd))

LOS Nostalgia

Café De Amstelhoek aan de Spoorstraat was tot de sloop in de jaren zeventig één van de oudste horecabedrijven in de binnenstad. Dit eind negentiende eeuw door J.C. van Wijngaarden geëxploiteerde café-koffiehuis Harmonie werd later in de volksmond De Rotteval genoemd. Opvolger H. Bakker maakte op 27 maart 1897 bekend dat hij het bedrijf overnam. Sinds maart 1898 werd De Harmonie door zoon Tjalling Bakker (1868-1955) voortgezet. Tijdens de middagpauze stond de toonbank vol met ingetapte borrels voor het rijkswerfpersoneel dat zaterdags bij Bakker afrekende. De overige klanten waren gepensioneerden en 's avonds kwamen veel manschappen van de Koninklijke Marine op bezoek. Ook na de overname door mevr. M.E.C. van der Lem-Nijssen, op 1 oktober 1957, is het bruine café gebleven, met een balken plafond, rechte tapkast, roodkoperen bierpomp en een uit spiegel en glasplaten bestaand buffet.

W. Hansen exploiteerde in het leegstaande meisjespaviljoen van de Huisduiner weesinrichting aan de Badhuisstraat een lunchroom. Deze ondernemer was aanvankelijk stoker bij de Koninklijke Marine en besloot samen met zijn zoon Martin dit horecabedrijf te exploiteren. Zij hadden verlof voor verkoop van zwakalcoholische dranken, maar de hoofdzaak was de ijsconsumptie. Achter de bergruimte stonden de ijswagens en machines opgesteld. M. Hansen die nadien als controleur van brandblusapparaten en bankbediende werkzaam is geweest, werd geïnterviewd in zijn latere woonplaats Zaandam.

Vroeger was de conducteur een heer met een pet op, die je om je kaartje vroeg, dat even goed bekeek en het dan knipte. Ook als je maar een korte afstand aflegde kon je er zeker van zijn dat de conducteur langs kwam. Nu heeft geen enkele conducteur zijn pet nog op, hij kijkt even vluchtig op je kaartje en lijkt er vooral op uit te zijn een leuke sfeer in de trein te scheppen. Herinneringen worden opgehaald door de vroegere treinconducteur Jan Grevelink. Uitzending: 1 september van 12.05 tot 15.00 uur. 37e jaargang.

Meer berichten